TREBUIE SĂ ȘTII

În conformitate cu reglementările legislației în vigoare, respectiv Ordonanța de urgență nr. 10/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România, bijuteriile comercializate în România trebuie să poarte trei mărci obligatorii: marca de titlu, marca de responsabilitate și marca statului.

Marca de titlu indică conținutul de aur prezent în aliajul utilizat la fabricarea bijuteriilor. De exemplu: 375, 585, 750, etc.

Marca de responsabilitate se aplică de către producător sau importator la prima punere pe piață. Acesta poate conține cifre sau litere, alocate de către Direcția Metale Prețioase ori, la libera alegere a operatorului. Spre exemplu, marca de responsabilitate a MOSV este B232.

Marca statului este formată dintr-un simbol și o combinație de cifre. În imagine aveți modelul mărcii statului pentru câteva dintre karatajele bijuteriilor din aur.

Fiecare bijuterie MOSV poartă cele trei marcaje. Bijuteriile sub un gram sunt exceptate de la marcare, însă sunt verificate de către Direcția Metale Prețioase, conform aceleiași legi. În limita spațiului, fără a însă a deteriora aspectul comercial al bijuteriilor, ne vom strădui să marcăm toate bijuteriile, indiferent de gramaj. Totuși, acolo unde nu este posibil, pentru a vă certifica faptul că bijuteriile MOSV au fost verificate de către Direcția Metale Prețioase, Certificatul de Garanție care însoțește bijuteria va purta numărul unic de marcare (borderou de vânzare/număr criteriu pe borderou/anul borderoului).

Și, este bine de știut, chiar dacă nu găsiți bijuterii pe gustul dumneavoastră între colecțiile pe care vi le prezentăm, și alegeți să le achiziționați din altă parte, asigurați-vă că vânzătorul acestora vă poate prezenta marcajele bijuteriei sau copiile borderourilor care atestă analiza lor într-un centru DMP din țară, așa cum prevede legea.

În realizarea cerceilor MOSV utilizăm trei sisteme de închidere. Primul dintre ele este sistemul clasic cu tortiță. Sunt extrem de comozi la purtare. Ca dezavantaj, trebuie să știți, cerceii cu tortiță pot fi agățați în momentul în care este îmbrăcată sau dezbrăcată o bluză, tricou sau altă piesă vestimentară. De aceea, în general, după fiecare îmbrăcare/dezbrăcare ar fi bine să vă asigurați că cerceii sunt la locul lor.

Al doilea, este sistemul de închidere prin înfiletare cu capac rotunjit la spate pentru asigurarea confortului pe timpul somnului. Față de sistemul clasic cu fluturaș împins pe tija care intră în ureche, acesta face ca cerceii să fie potriviți chiar și pentru fetițele nou născute. Dacă sunt bine închiși, sunt cel mai sigur model de cercel destinat nou născuților. Dezavantajele, să vorbim și despre ele. În lipsa experienței și a unei bune dexterități, primul contact cu acest sistem de închidere v-ar putea ridica ceva probleme. Tocmai de aceea, le recomandăm mămicilor să exerseze de câteva ori închiderea acestora înainte de a-i pune în urechile bebelușilor.

În fine, cel de-al treilea sistem de închidere este cel cu arc. Este un sistem extrem de sigur, utilizat la cercelușii rotunzi. De la cei foarte mici, la cei mari, acest sistem de închidere pentru cerceii rotunzi este mult mai sigur și mai confortabil decât este cel cu tijă și închidere în furcă. Acesta este sistemul pe care îl utilizăm în cazul celor mai mici cercei pe care îi realizăm. Ca dezavantaj ar fi un grad mai ridicat al dificultății la punerea în ureche.

Bijuteriile pentru copii sunt create cu atenție și grijă pentru detalii. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că articole de bijuterii conțin părți mici care, dacă sunt rupte ori desfăcute, pot reprezenta un pericol de sufocare pentru copiii cu vârsta de cel puțin 5 ani. Prin urmare, nu lăsați copiii în vârstă de până la 5 ani să poarte bijuterii nesupravegheați. De asemenea, nu lăsați bijuteriile sau ambalaje ale acestora lângă copiii în vârstă de până la 5 ani, ori în locuri în care aceștia pot ajunge. Îndepărtați bijuteriile în timpul somnului ori atunci când acesta doarme nesupravegheat. Îndepărtați bijuteriile și când copilul se află în scaunul de mașină și, în general, de fiecare dată când acesta nu este supravegheat de un adult. Verificați periodic dacă există eventuale uzuri sau deteriorări ale produselor înainte de utilizare. Nu utilizați bijuteriile dacă observați urme de deteriorare. Bijuteriile sunt piese mici și pot reprezenta un pericol de sufocare.

Bijuteriile MOSV nu conțin nici nichel și nici cadmiu, respectând astfel prevederile Directivei

94/27/EC din 24 martie 2005 a Parlamentului European, referitoare la restricțiile privind introducerea pe piață și utilizarea nichelului în fabricarea bijuteriilor.

Nichelul și cadmiul sunt metale utilizate în fabricarea aurului alb și sunt responsabile cu apariția unor forme de alergie la om. Acestea au fost, și sunt în continuare utilizate în anumite țări ale lumii, din afara spațiului U.E., ca alternativa mai ieftină la producerea aliajului de aur alb cu paladiu, metal inclus în categoria celor prețioase, metal non alergic, mult, mult mai scump decât nichelul.

Bijuteriile MOSV nu conțin nichel și cadmiu. Și, este bine de știut, chiar dacă nu găsiți bijuterii pe gustul dumneavoastră între colecțiile pe care vi le prezentăm, și alegeți să le achiziționați din altă parte, asigurați-vă că producătorul acestora vă va oferi garanții referitoare la lipsa nichelului din aliaj.

Aurul în stare pură are 24 de karate, respectiv o puritate de 999,99‰. Este un metal moale, aceasta fiind motivul pentru care este destul de rar utilizat în această formă pentru realizarea bijuteriilor. Așa se face că în confecționarea tuturor bijuteriilor aurul este aliat și cu alte metale. Pe lângă creșterea rezistenței, un alt scop pentru care aurul este aliat cu alte metale este de a-i scădea prețul (prin scăderea conținutului de metal prețios) și schimbarea culorii în scop decorativ.

Acum, proporția de dintre aurul utilizat la fabricarea bijuteriilor și restul metalelor conținute de aliaj poartă denumirea de titlu sau karataj. Acesta indică în miimi proporția de aur dintr-un aliaj.

Lucrurile sunt destul de simple. Așa cum am mai spus, aurul pur are titlul de 999,99‰. Pornind de aici, în funcție de cantitatea de aur din aliaj putem avea mai multe titluri recunoscute de legislația din România: 375 ‰, 500 ‰, 585 ‰, 750 ‰, 833 ‰, 900 ‰, 916 ‰.

Bijuteriile MOSV sunt disponibile în cele mai populare titluri utilizate în bijuteria europeană: 375 ‰ (specific țărilor din nordul Europei), 585 ‰ (specific țărilor din estul Europei) și 750 ‰ specific bijuteriilor cu pietre prețioase.

Diamantul, știm cu toții, este cel mai dur material natural cunoscut, extras din pământ, șlefuit și apoi montat în extraordinare bijuterii. Nu vă vom enumera cum se formează, la ce temperaturi și ce duritate are pe scara Mohs. Pentru toatte acestea există Wikipedia.

Ne vom opri asupra unor detalii mult mai importante, mai puțin vizibile și mai puțin tehnice.

În primul rând trebuie să spunem că acum, către finalul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, diamantele naturale se găsesc pe piață, în bijuterii, tot mai mult alături de cele obținute pe cale de laborator (lab grown). Aspectele care țin de conținut, în linii foarte mari, sunt similare: carbon pur. Există însă unele detalii care le diferențiază: unele sunt naturale, create de natură. Celelalte au luat naștere într-un laborator în India sau în China.

Diamantele montate în bijuteriile MOSV sunt doar naturale.

Apoi, pentru că utilizăm doar diamante naturale trebuie să vorbim puțin despre diamantele conflict free. Așa este etic. Pentru cine nu a văzut Blood Diamond cu Leonardo di Caprio, care transpune destul de bine problema multor state din Africa, trebuie să știți că diamantele pot susține terorismul. Sau că în extragerea diamantelor este utilizată forță de muncă exploatată sau chiar miori. Dramele acestea se întâmplă în unele regiuni din Africa, zone în care legislația nu este reglementată corespunzător. Grija tot mai mare acordată de către comunitatea internațională acestui subiect a făcut ca zonele din care diamantele alimentează terorismul să fie tot mai restrânse. Grija pentru achiziționarea de diamante din surse legale, ne fac să certificăm că proveniența acestora este una etică, conflict free.

Realizăm bijuterii extrem de delicate, montăm diamante de mici dimensiuni. Cu toate acestea, chiar și în astfel de cazuri, calitatea este extrem de importantă pentru noi. Utilizăm diamante GVS1. Pe scara valorică a culorii și a clarității sunt situate în jumătatea superioară.

Culoarea este clasificată de către GIA (Institutul Gemologic American) pe o scară gradată după literele alfabetului, începând cu litera D și încheind cu litera Z, unde D reprezintă cea mai bună caracteristică. Dacă litera G nu vi se pare suficient de bună, să spunem că un ochi neexperimentat nu poate face diferența dintre culorile D și H. Abia de la H în jos acestea încep să fie vizibile.

MA Ofer Sa Visez