Nu este nici Cartier, nici Tiffany’s. Nici Harry Winston nu este.

Cea mai veche casă de bijuterii din lume este Mellerio și de la 1515 este deținută de aceeași familie. Sunt astăzi la cea de 15-a generație de bijutieri. Iar de mai bine de 200 de ani funcționează la aceeași adresă: Rue de la Paix, nr. 9. Sunt extrem de aproape de Place Vendôme, faimoasa zonă de lux a Parisului. Însă s-au așezat aici cu mult înaintea altor case de bijuterii iconice.

Este considerată casa de bijuterii a reginelor. Prima dintre clientele celebre fiind Maria de Medici, în perioada cât aceasta a fost regentă, după asasinarea soțului său în anul 1610.

Mellerio deține o reputație pentru eleganță și precizie în măiestria sa. Sunt atributele care i-au asigurat nu doar supraviețuirea, dar și succesul. Discreția casei, cu secretele ținute cu grijă, cu o arhivă care cuprinde schițele tuturor bijuteriilor realizate de-a lungul sutelor de ani, Mellerio este chiar și azi alegerea multor familii regale diin lume.

Rareori cuvântul Casă de bijuterii, unul atât de prost uzitat în zilele noastre, a fost mai descriptiv și mai încăpător decât este pentru Mellerio. Toate piesele pe care aceștia le realizează sunt realizate pe bază de comandă și sunt realizate în atelierul casei. Chiar acolo, la aceeași adresă cu a magazinului.

Casa de bijuterii Mellerio dezvoltă parteneriate și colaborări cu designeri francezi din lumea modei.

Magazinul conține și o galerie privată care cuprinde exponate din bogata istorie a casei. Una dintre acestea este cufărul portabil din lemn, „Marmotte”. Cu acesta, Jean-Baptiste Mellerio obișnuia să-și transporte și să-și prezinte marfa în locuri precum Versailles. Legenda spune că la 1780 chiar în fața porților palatului, regina Marie-Antoinette a achiziționat o brățară cu șapte camee înconjurate de granate proiectate chiar de Jean-Baptiste.

Încă din 1716, când i s-a acordat dreptul prin decret regal, „să lucreze cu aur și să pună pietre prețioase”, familia Mellerio a obținut acces la numeroase diamante excepționale. Chiar și la a tranzacționa bijuterii dintre cele aparținând coroanei franceze. În anii 1850, prin Mellerio, prințul rus Nikolay Yusupov a achiziționat legendarul Polar Star (un diamant de 41,28 carate), diamantul albastru Sultan of Marocco și Rams Head

Diamantele au fost mereu în apanajul casei Mellerio secole la rând. Iar începând cu anul 2005, casa a lansat și o tăietură proprie, specială, a diamantelor. „400 de ani în slujba diamantului meritau o tăietură specială” – după cum spunea Laure-Isabelle Mellerio, actualul Președinte al casei.

Pentru a aduce mereu un suflu nou în creațiile sale, începând cu anii 1950, Mellerio dezvoltă parteneriate și colaborări cu designeri francezi din lumea modei.

Christian Dior, Pierre Balmain, Marcel Rochas și, recent, Alexandre Vauthier sunt câteva dintre numele care au semnat lucrări de bijuterie alături de Mellerio.

În imagini avem:

Cercei Giordano realizați din 13 diamante în greutate de 1.67ct , 51 tsavorites de 0.36ct, email verde și aur roz.

Colierul ECLAT DE LYS realizat cu ajutorul unui smarald de 5.25ct, 1385 diamante de 33ct, 144 diamante baghetă în greutate de  14.4ct.

Sursa foto: https://www.mellerio.fr