ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Toate bijuteriile pe care vi le oferim sunt însoțite și de un Certificat de Garanție. Este emis conform legilor în vigoare, OUG 140/2021 ca să fim mai exacți și garantează că sunt îndeplinite cerințele obiective și subiective ale bijuteriilor noastre. Așa scrie la lege, așa le prezentăm și noi.

Vă vom prezenta mai jos condițiile de acordare a garanției, însă, pentru a vă cunoaște absolut toate drepturile vă invităm să consultați textul integral al normativului aici.

Dar, ceea ce trebuie să știți despre garanția pe care o oferim, ceea ce impune legea dar și ceva în plus, ar fi că, perioada pentru care aceasta se aplică este de 2 ani sau că autenticitatea metalului prețios ori a pietrelor prețioase este garantată pe viață. De altfel, pentru autentificarea metalului, bijuteriile noastre sunt certificate cu Marca Statului aplicată de către Direcția de Metale Prețioase din cadrul A.N.P.C. Ca să fie treaba bine făcută până la capăt.

Garanția aceasta este angajamentul nostru că produsul pe care îl achiziționați are caracteristicile din prezentarea de pe site, că nu are vicii ascunse, și că remediem gratuit și rapid orice problemă care ar putea apărea în condiții normale de purtare. Sunt puține spre deloc cazurile în care ar putea apărea defecțiuni în condiții normale de purtare dar, vorba aceea, niciodată să nu spui niciodată.

Certificatul de garanție care însoțește produsele MOSV garantează că: Bijuteria întrunește condițiile subiective și obiective de conformitate. Bijuteriile sunt realizate din aur în karatajele indicate în factura care însoțește produsul. Bijuteriile sunt realizate din aur pur aliat cu diverse alte metale în proporțiile aferente titlurilor legale aplicate. Metalele prețioase utilizate în fabricarea bijuteriilor mosv.ro nu provin din zone de conflict. Aliajele utilizate în realizarea bijuteriilor respectă cantitățile de nichel impuse prin Directiva Nichelului, valabilă în statele membre U.E. Bijuteriile sunt obiecte de podoabă, extrem de fragile, aurul fiind un metal moale. Manipulați-le cu grijă. Trebuie să cunoașteți faptul că garanția oferită bijuteriilor nu acoperă defecţiunile provocate de utilizarea necorespunzătoare a acestora ori defecțiunile datorate factorilor mecanici. Garanția nu acoperă pierderea produselor. Pentru a intensifica luciul bijuteriilor din aur alb, în anumite cazuri, aceste suprafețe pot fi acoperite cu rodiu. Stratul de rodiu se poate uza în intervale de timp care diferă de la o persoană la alta, între 6 luni sau niciodată. Rodierea nu este un serviciu acoperit de garanție. Această prevedere este valabilă și pentru bijuteriile decorate cu email colorat. Oxidarea bijuteriilor este un fenomen natural, datorat contactului dintre elementele de aliere și mediul în care acestea sunt purtate. Nici acest fenomen chimic nu este acoperit de serviciul de garanție.

Apoi, să mai spunem că pentru situațiile în care este necesară utilizarea garanției, avem un termen de soluționare țac-pac, rapid, mult sunt termenul acela de 15 zile calendaristice impuse de lege. Semnalarea unei defecțiuni și solicitarea prin intermediul Formularului de Service disponibil aici. Reparațiile produselor aflate în garanție sunt gratuite și se efectuează la unități service proprii ori agreate de societate și care vor fi comunicate clientului după recepționarea solicitării de service. Bijuteriile se vor expedia către service doar prin servicii de curierat, fiind returnate clientului în aceleași mod. În funcţie de condiţiile de purtare și de gradul de uzură, este recomandat ca bijuteriile să fie verificate anual de către un bijutier profesionist. Efectuarea de reparații pe cont propriu ori de persoane neautorizate va atrage după sine retragerea garanţiei. Nu curăţaţi bijuteriile cu soluții improvizate.

Bun, și care sunt acele situații care nu sunt acoperite de garanție, de reparația gratuită ori înlocuirea produsului, că la acestea trebuie să fim atenți atunci când ne interesăm despre condițiile de oferire a garanției.
Uite, spre exemplu, pietricele montate în bijuterii cu prindere în gheruțe, niște mici brațe care țin piatra fixată și permite luminii să pătrundă altfel prin piatră decât o face prinderea prin încasetare. Se poate întâmpla ca aceste gheruțe să se agațe în căciuliță, de exemplu. Rar, dar se poate întâmpla și așa ceva. Să spunem că gheruța respectivă se rupe și, neobservat acest detaliu, poate duce la pierderea pietricelei. Acesta este unul dintre cazurile în care garanția nu se aplică, căci dacă nu ar fi fost agățată bijuteria nu ar fi avut vreo problemă.

Sau, spre exemplu, avem o pereche de cercei cu perlă ori decorați cu email, bijuterii care, așa cum este specificat și în descrierea produsului, nu sunt recomandate purtării zilnice și care trebuie ferite de mediile umede. Știm, da, paradoxul perlei, se formează în apă și ajunge să fie ferită de apă. Explicația este legată de sistemul lor de prindere în marea majoritate a bijuteriilor, prin fixare cu un adeziv care, în contact prelungit cu apa caldă, își poate pierde din proprietăți. Iar emailul bijuteriilor trebuie ferit de contactul prelungit, apa caldă putându-i afecta rezistența în timp.

Cam așa spune legea că stau treburile cu garanția și cu condițiile normale de purtare. Acum, pentru că ne străduim să facem lucrurile fix așa cum ne-ar plăcea și nouă să le primim, tratăm fiecare situație distinct și încercăm să îi găsim soluții care să nu implice costuri, chiar și în cazuri cum sunt cele de mai sus.

De asemenea, tot în baza garanției ai la dispoziție un termen de retur a produselor de 30 zile, dublu față de cât prevede legea. Nu ești mulțumit de produsul primit, fără nicio justificare și beneficiind de retur gratuit, poți opta pentru returnarea acestuia. Solicitarea returului se face prin completarea Formularului disponibil aici. Produsul trebuie returnat într-un ambalaj solid, care să îl protejeze de șocuri mecanice pe durata transportului. Este recomandată returnarea în ambalajul original, însă nu este condiție obligatorie. Returnarea produsului doar în cutia albă MOSV nu asigură protecție pe durata transportului. Utilizați și ambalajul de carton natur ori unul similar. Produsele recepționate cu defecțiuni cauzate de ambalarea necorespunzătoare, deteriorate pe parcursul transportului vor fi returnate expeditorilor. Produsul trebuie returnat însoțit doar de certificatul de garanție. Factura și restul documentelor vor fi păstrate de către dumneavoastră. Odată ajuns la noi, coletul va fi recepționat de către colegii din departamentul Recepție Marfă, iar dacă produsul este în bună regulă, returul integral al banilor urmează să fie efectuat în cel mult în 48 de ore de la recepționarea bijuteriilor (în programul luni – vineri 10:00/15:00 exceptând sărbătorile legale). Nu sunt acceptate la retur produse care prezintă urme de purtare ori de defecțiuni cauzate de factori mecanici, de manipularea defectuoasă a produselor de către cumpărători.

Mai este o situație pe care garanția MOSV o acoperă, schimbarea gratuită a produsului pentru cazul în care modelul pe care l-ai ales nu îți place, indiferent de motiv. Există un Formular de schimb dedicat, îl completezi, noi ne ocupăm de tot, livrăm noii cerceluși, îi ridicăm pe cei care nu ți-au plăcut. Și restituim și diferențe de bani dacă e cazul.Formularul este disponibil aici.

Este o vorbă: prietenia adevărată cu socoteală exactă se ține – de aceea am ținut să explicăm cum stă treaba cu garanția. În final să mai spunem că bijuteriile sunt livrate însoțite de instrucțiuni de fixare în ureche, de utilizare și îngrijire. Și de certificatul de garanție în format fizic. Acesta va conține: angajamentul clara prin care se indică faptul că consumatorul are dreptul la măsuri corective din partea vânzătorului, fără costuri, în caz de neconformitate a bunurilor și că măsurile corective respective nu sunt afectate de garanția comercială. Conține, de asemenea, numele și adresa societății în calitatea noastră de garant, procedura pe care trebuie să o urmați pentru a obține aducerea în aplicare a garanției comerciale, indicația bunurilor pe care le-ați achiziționat și care fac obiectul garanției, precum și condițiile garanției comerciale.

După cum spuneam, așa cum ne-ar plăcea și nouă să le primim.

AVERTISMENT!  Bijuteriile pentru copii sunt create cu atenție și grijă pentru detalii. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că articole de bijuterii conțin părți mici care, dacă sunt rupte ori desfăcute, pot reprezenta un pericol de sufocare pentru copiii cu vârsta de cel puțin 5 ani. Prin urmare, NU lăsați copiii în vârstă de până la 5 ani să poarte bijuterii nesupravegheați. De asemenea, NU lăsați bijuteriile sau ambalaje ale acestora lângă copiii în vârstă de până la 5 ani, ori în locuri în care aceștia pot ajunge. Îndepărtați bijuteriile în timpul somnului ori atunci când acesta doarme nesupravegheat. Îndepărtați bijuteriile și când copilul se află în scaunul de mașină și, în general, de fiecare dată când acesta nu este supravegheat de un adult. Verificați periodic dacă există eventuale uzuri sau deteriorări ale produselor înainte de utilizare. Nu utilizați bijuteriile dacă observați urme de deteriorare.

Despre găurirea urechilor la copii și despre riscurile pe care această procedură le implică Academia Americană de Pediatrie (The American Academy of Pediatrics – AAP), recomandă efectuarea perforațiilor urechilor abia la vârsta la care acești pot avea grijă singuri de locul intervenției. Citiți mai multe despre acest subiect aici.

Ai nevoie de mai mult detalii, scrie-ne la salut@mosv.ro.

Tocmai ai primit bijuteria ta MOSV și dorești să o schimbi cu un alt produs care crezi că ar fi fost mai potrivit?
Completează formularul din site și se rezolvăm iute solicitarea.
Îți vom expedia în scurt timp un e-mail de confirmare în care vei găsi informații despre retur și noua livrare.

Ne ocupăm noi de programarea curierilor pentru ridicarea returului. Tot noi acoperim și costurile serviciului de transport.

Completează formularul aici.

Dacă produsul pe care l-ai comandat nu este pe placul tău, completează formularul de retur.

În termen de maxim 24 de ore vom reveni cu un e-mail pentru a-ți comunica aprobarea acestuia. Ne ocupăm noi de programarea curierilor pentru ridicarea returului. Tot noi acoperim și costurile serviciului de transport.

Odată ajuns la noi, coletul va fi recepționat de către colegii din departamentul Recepție Marfă, iar dacă produsul este în bună regulă, returul integral al banilor urmează să fie efectuat în cel mult în 24 – 48 de ore de la recepționarea bijuteriilor (în programul luni – vineri 10:00/15:00 exceptând sărbătorile legale).

Termenul legal pentru returnarea produselor este de 15 zile. Însă, înțelegem că unele cadouri sunt comandate cu mai mult timp înainte. Așa se facem că extindem termenul de solicitare a returului la 30 de zile.

Completează formularul aici.

Accidente se vor întâmpla mereu. Tocmai de accea trebuie să știi că îți oferim lucrări de service pentru toate bijuteriile MOSV aflate în garanție ori în afara acesteia. Completează formularul de mai jos și în termen de 24 – 48 de ore vom reveni cu un e-mail pentru a-ți comunica aprobarea acestuia și detaliile legate de programarea lucrării.

Trebuie să știi că:
– lucrările de service pentru defecțiuni apărute dintr-un motiv acoperit de garanție sunt gratuite. Singurul cost pe care va trebui să îl suporți este cel de transport al produsului către service. Returul acestuia către tine va fi suportat de către noi.  În perioada de garanție, conform dispozițiilor legale, o bijuterie este schimbată doar atunci când repararea acesteia nu este posibilă.

– lucrările de service pentru defecțiuni apărute în urma unor accidente (urme de agățări, îndoiri, etc), neacoperite de garanție, sunt efectuate contra cost și în limita posibilităților tehnice. Prețul lucrării vă va fi comunicat în e-mailul de confirmare a progrmării în service, înainte expedierii lor către service.

– termenul de soluționare a lucrărilor este de maxim 24 – 72 de ore de la primirea produselor în service.

Pentru programarea unei lucrări în service completează formularul din site.

Completează formularul aici.

Cea mai frecventă cauză pentru pierderea căpăcelelor este o înșurubare necorespunzătoare a acestora. Dacă sunteți într-o astfel de situație, vă rugăm să efectuați un test rapid pentru a verifica dacă pierderea căpăcelului a fost cauzată de o înșurubare prea lejeră și că nu este ceva mai mult de atât.

Pentru aceasta, luați căpăcelul pe care îl mai aveți și  îl înfiletați pe tija cercelului buclucaș. După ce l-ați înșurubat, trageți de el pentru a vă asigura că nu iese de pe tijă atunci când este înfiletat. Dacă se întâmplă să iasă, ar putea fi o problemă la filet, caz în care vă rog să ne contactați prin e-mail sau Whatspp.

Căpăcelele de rezervă, în toate cele trei culori de aur, le găsiți pe ultima pagină a secțiunii Cercei bebe de pe site-ul nostru.

În momentul plasării comenzii, veți fi informați prin e-mail despre înregistrarea comenzii.
La finalizarea acesteia, veți primi un sms de informare și un e-mail cu numărul notei de transport cu ajutorul căruia puteți urmări în timp real livrarea produsului pe site-ul firmei de curierat.

Textul gravurii va fi notat în etapa de finalizare a comenzii, după completarea datelor de livrare în câmpul Note comandă/Gravură brățări.

Brățările cu plăcuță pot fi gravate cu numărul maxim de litere specificat în descrierea produsului.
Serviciul de gravură este gratuit. Solicitarea acestuia va prelungi termenul de livrare al produsului cu până la maxim 72 de ore. Bijuteriile personalizate nu pot fi returnate. Bijuteriile pentru care se solicită gravură vor fi achitate în avans prin plata cu cardul.

Bijuteriile MOSV sunt comercializate ca obiecte finite, pe bucată, așa cum sunt toate celelalte accesorii pentru copii.
Nu sunt comercializate la preț pe gram. Gramajele produselor nu sunt standardizate, ele variază în funcție de mâna lucrătorului. Din același model sunt gramaje diferite.

De altfel, ne străduim să realizăm cerceii MOSV cât mai ușori, prima și cea mai importantă cerință a bijuteriilor pentru copii.

Pentru acuratețe, însă, fiecare produs are prezentate dimensiunile. Acestea, împreună cu fotografiile de prezentare pe ureche din descrierea produselor, vă vor fi de folos în a vă forma o imagine mai clară asupra felului în care bijuteriile vor arăta purtate.

Pentru a plăti cumpărăturile în rate este suficient un card de credit emis de către una dintre băncile partenere ale operatorului nostru de plăți, Mobilpay:
Card Avantaj, primul card de credit în lei emis sub sigla MasterCard de către Credit Europe Bank
Bonus Card, emis de Garanti BBVA
Star Card, emis de Banca Transilvania
cardurile de cumpărături de la Alpha Bank

Pentru aceasta, la finalizarea comenzii, la metoda de plată selectează opțiunea ”Card bancar prin MobilPay”. După apăsarea butonului ”Plasează comanda” te vom transfera în platforma operatorului de plății, unde vei putea sa alegi între a plăti în 2, 3 sau 6 rate, dar și să faci plata integral.

Sistemul de plată este securizat la cele mai înalte standarde, inclusiv 3D Secure. Societatea noastră nu colectează date bancare și nici nu are acces la datele conturilor sau cardurilor utilizate în procesul de plată. Nu se percep niciun fel de comisioane pentru plățile efectuate cu carduri bancare emise în monedă națională, în România. Pentru plățile efectuate cu prin carduri bancare emise în alte state se pot percepe comisioane.

După plasarea comenzii și/sau efectuarea cu succes a plății produselor comandate, un e-mail de confirmare va fi expediat către adresa de e-mail indicată de către dumneavoastră. Verificați e-mailul de confirmare și în căsuța Spam. Nerecepționarea e-mailului de confirmare poate indica prezența unei situații neconforme, de regulă introducerea greșită a adresei de e-mail.

Citește și restul secțiunii Întrebări și Răspunsuri pentru a afla și alte detalii importante despre bijuteriile MOSV.

Lungimea tijelor care intră în ureche vin la o dimensiune standard de 7,5 – 8 mm, din care aproximativ 2 mm vor fi acoperiți de căpăcelele care se înșurubează.

Această dimensiune face ca cerceii să fie potriviți pentru toate vârstele iar cerceii să se așeze frumos pe lobul urechii.

Procentul cererilor de scurtare a tijelor (căci le putem scurta la cerere) este (în medie) de 3 la suta de unități vândute. Dacă, după ce ai probat cercelușii, consideri că este nevoie de scurtarea tijelor, scrie-ne pe e-mail sau Whatsapp și ne vom ocupa gratuit de modificarea lor.

Pierderea unui cercel este o situație extrem de rară. Dacă, totuși, sunteți într-o astfel de situație, trebuie să știți că avem posibilitatea de a realiza și o singură bucată din oricare model disponibil pe site-ul nostru.

Pentru aceasta contactați-ne prin e-mail sau Whatspp.

Efectuăm livrări externe către Ungaria, Franța, Germania, Irlanda, Italia și Marea Britanie.
Livrările sunt efectuate prin UPS, exceptând Ungaria. Aici, coletele sunt livrate prin Sameday.
Costurile livrării sunt cuprinse între 25 de lei în Ungaria și 120 de lei pentru Marea Bitanie.

Foarte important de reținut: firmele de curierat extern nu efectuează livrări cu plata ramburs. Prin urmare, comenzile externe trebuie achitate prin card bancar.

Bijuteriile MOSV nu conțin nici nichel și nici cadmiu, respectând astfel prevederile Directivei

94/27/EC din 24 martie 2005 a Parlamentului European, referitoare la restricțiile privind introducerea pe piață și utilizarea nichelului în fabricarea bijuteriilor.

Nichelul și cadmiul sunt metale utilizate în fabricarea aurului alb și sunt responsabile cu apariția unor forme de alergie la om. Acestea au fost, și sunt în continuare utilizate în anumite țări ale lumii, din afara spațiului U.E., ca alternativa mai ieftină la producerea aliajului de aur alb cu paladiu, metal inclus în categoria celor prețioase, metal non alergic, mult, mult mai scump decât nichelul.

Bijuteriile MOSV nu conțin nichel și cadmiu. Și, este bine de știut, chiar dacă nu găsiți bijuterii pe gustul dumneavoastră între colecțiile pe care vi le prezentăm, și alegeți să le achiziționați din altă parte, asigurați-vă că producătorul acestora vă va oferi garanții referitoare la lipsa nichelului din aliaj.

În realizarea cerceilor MOSV utilizăm trei sisteme de închidere. Primul dintre ele este sistemul clasic cu tortiță. Sunt extrem de comozi la purtare. Ca dezavantaj, trebuie să știți, cerceii cu tortiță pot fi agățați în momentul în care este îmbrăcată sau dezbrăcată o bluză, tricou sau altă piesă vestimentară. De aceea, în general, după fiecare îmbrăcare/dezbrăcare ar fi bine să vă asigurați că cerceii sunt la locul lor.

Al doilea, este sistemul de închidere prin înfiletare cu capac rotunjit la spate pentru asigurarea confortului pe timpul somnului. Față de sistemul clasic cu fluturaș împins pe tija care intră în ureche, acesta face ca cerceii să fie potriviți chiar și pentru fetițele nou născute. Dacă sunt bine închiși, sunt cel mai sigur model de cercel destinat nou născuților. Dezavantajele, să vorbim și despre ele. În lipsa experienței și a unei bune dexterități, primul contact cu acest sistem de închidere v-ar putea ridica ceva probleme. Tocmai de aceea, le recomandăm mămicilor să exerseze de câteva ori închiderea acestora înainte de a-i pune în urechile bebelușilor.

În fine, cel de-al treilea sistem de închidere este cel cu arc. Este un sistem extrem de sigur, utilizat la cercelușii rotunzi. De la cei foarte mici, la cei mari, acest sistem de închidere pentru cerceii rotunzi este mult mai sigur și mai confortabil decât este cel cu tijă și închidere în furcă. Acesta este sistemul pe care îl utilizăm în cazul celor mai mici cercei pe care îi realizăm. Ca dezavantaj ar fi un grad mai ridicat al dificultății la punerea în ureche.

Bijuteriile pentru copii sunt create cu atenție și grijă pentru detalii. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că articole de bijuterii conțin părți mici care, dacă sunt rupte ori desfăcute, pot reprezenta un pericol de sufocare pentru copiii cu vârsta de cel puțin 5 ani. Prin urmare, nu lăsați copiii în vârstă de până la 5 ani să poarte bijuterii nesupravegheați. De asemenea, nu lăsați bijuteriile sau ambalaje ale acestora lângă copiii în vârstă de până la 5 ani, ori în locuri în care aceștia pot ajunge. Îndepărtați bijuteriile în timpul somnului ori atunci când acesta doarme nesupravegheat. Îndepărtați bijuteriile și când copilul se află în scaunul de mașină și, în general, de fiecare dată când acesta nu este supravegheat de un adult. Verificați periodic dacă există eventuale uzuri sau deteriorări ale produselor înainte de utilizare. Nu utilizați bijuteriile dacă observați urme de deteriorare. Bijuteriile sunt piese mici și pot reprezenta un pericol de sufocare.

În conformitate cu reglementările legislației în vigoare, respectiv Ordonanța de urgență nr. 10/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România, bijuteriile comercializate în România trebuie să poarte trei mărci obligatorii: marca de titlu, marca de responsabilitate și marca statului.

Marca de titlu indică conținutul de aur prezent în aliajul utilizat la fabricarea bijuteriilor. De exemplu: 375, 585, 750, etc.

Marca de responsabilitate se aplică de către producător sau importator la prima punere pe piață. Acesta poate conține cifre sau litere, alocate de către Direcția Metale Prețioase ori, la libera alegere a operatorului. Spre exemplu, marca de responsabilitate a MOSV este B232.

Marca statului este formată dintr-un simbol și o combinație de cifre. În imagine aveți modelul mărcii statului pentru câteva dintre karatajele bijuteriilor din aur.

Fiecare bijuterie MOSV poartă cele trei marcaje. Bijuteriile sub un gram sunt exceptate de la marcare, însă sunt verificate de către Direcția Metale Prețioase, conform aceleiași legi. În limita spațiului, fără a însă a deteriora aspectul comercial al bijuteriilor, ne vom strădui să marcăm toate bijuteriile, indiferent de gramaj. Totuși, acolo unde nu este posibil, pentru a vă certifica faptul că bijuteriile MOSV au fost verificate de către Direcția Metale Prețioase, Certificatul de Garanție care însoțește bijuteria va purta numărul unic de marcare (borderou de vânzare/număr criteriu pe borderou/anul borderoului).

Și, este bine de știut, chiar dacă nu găsiți bijuterii pe gustul dumneavoastră între colecțiile pe care vi le prezentăm, și alegeți să le achiziționați din altă parte, asigurați-vă că vânzătorul acestora vă poate prezenta marcajele bijuteriei sau copiile borderourilor care atestă analiza lor într-un centru DMP din țară, așa cum prevede legea.

Aurul în stare pură are 24 de karate, respectiv o puritate de 999,99‰. Este un metal moale, aceasta fiind motivul pentru care este destul de rar utilizat în această formă pentru realizarea bijuteriilor. Așa se face că în confecționarea tuturor bijuteriilor aurul este aliat și cu alte metale. Pe lângă creșterea rezistenței, un alt scop pentru care aurul este aliat cu alte metale este de a-i scădea prețul (prin scăderea conținutului de metal prețios) și schimbarea culorii în scop decorativ.

Acum, proporția de dintre aurul utilizat la fabricarea bijuteriilor și restul metalelor conținute de aliaj poartă denumirea de titlu sau karataj. Acesta indică în miimi proporția de aur dintr-un aliaj.

Lucrurile sunt destul de simple. Așa cum am mai spus, aurul pur are titlul de 999,99‰. Pornind de aici, în funcție de cantitatea de aur din aliaj putem avea mai multe titluri recunoscute de legislația din România: 375 ‰, 500 ‰, 585 ‰, 750 ‰, 833 ‰, 900 ‰, 916 ‰.

Bijuteriile MOSV sunt disponibile în cele mai populare titluri utilizate în bijuteria europeană: 375 ‰ (specific țărilor din nordul Europei), 585 ‰ (specific țărilor din estul Europei) și 750 ‰ specific bijuteriilor cu pietre prețioase.

Diamantul, știm cu toții, este cel mai dur material natural cunoscut, extras din pământ, șlefuit și apoi montat în extraordinare bijuterii. Nu vă vom enumera cum se formează, la ce temperaturi și ce duritate are pe scara Mohs. Pentru toatte acestea există Wikipedia.

Ne vom opri asupra unor detalii mult mai importante, mai puțin vizibile și mai puțin tehnice.

În primul rând trebuie să spunem că acum, către finalul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, diamantele naturale se găsesc pe piață, în bijuterii, tot mai mult alături de cele obținute pe cale de laborator (lab grown). Aspectele care țin de conținut, în linii foarte mari, sunt similare: carbon pur. Există însă unele detalii care le diferențiază: unele sunt naturale, create de natură. Celelalte au luat naștere într-un laborator în India sau în China.

Diamantele montate în bijuteriile MOSV sunt doar naturale.

Apoi, pentru că utilizăm doar diamante naturale trebuie să vorbim puțin despre diamantele conflict free. Așa este etic. Pentru cine nu a văzut Blood Diamond cu Leonardo di Caprio, care transpune destul de bine problema multor state din Africa, trebuie să știți că diamantele pot susține terorismul. Sau că în extragerea diamantelor este utilizată forță de muncă exploatată sau chiar miori. Dramele acestea se întâmplă în unele regiuni din Africa, zone în care legislația nu este reglementată corespunzător. Grija tot mai mare acordată de către comunitatea internațională acestui subiect a făcut ca zonele din care diamantele alimentează terorismul să fie tot mai restrânse. Grija pentru achiziționarea de diamante din surse legale, ne fac să certificăm că proveniența acestora este una etică, conflict free.

Realizăm bijuterii extrem de delicate, montăm diamante de mici dimensiuni. Cu toate acestea, chiar și în astfel de cazuri, calitatea este extrem de importantă pentru noi. Utilizăm diamante GVS1. Pe scara valorică a culorii și a clarității sunt situate în jumătatea superioară.

Culoarea este clasificată de către GIA (Institutul Gemologic American) pe o scară gradată după literele alfabetului, începând cu litera D și încheind cu litera Z, unde D reprezintă cea mai bună caracteristică. Dacă litera G nu vi se pare suficient de bună, să spunem că un ochi neexperimentat nu poate face diferența dintre culorile D și H. Abia de la H în jos acestea încep să fie vizibile.

Întrebari si raspunsuri