Ce trebuie să știi dacă observi pete maronii pe aur; vorbim despre oxidarea bijuteriilor în general, a cerceilor pentru copii în particular.
Dacă ai observat pete maronii pe bijuteria ta din aur, te rog să nu te îngrijorezi și, mai ales, să nu te gândești că ai fost păcălit(ă). Nu este vina bijuteriei, nu este un defect al produsului și nici măcar vina ta. Aceste pete apar ca urmare a unei reacții chimice absolut firești, localizate – mai ales în cazul cerceilor – din cauza faptului că lobul urechii, fiind ferm, nu permite evaporarea transpirației. Astfel, aceasta se acumulează și, în timp, se cristalizează sub forma acestor pete. Este un fenomen rar, dar cunoscut, perfect explicabil, și care poate fi corectat cu o simplă curățare profesională. Bijuteria este în regulă. Iar tu – la fel. ❤️
Da, cea mai întâlnită reacție în momentul în care observăm pete maronii pe cercei este că am fost înșelați. Ceea ce am cumpărat nu este aur! La fel se întâmplă și când observăm pete negre pe piele, urme lăsate de inele sau verighete. Și este o spaimă justificată dacă treci pentru prima dată prin așa ceva. Dar, cu toate acestea, de cele mai multe ori este aur. Și nu este el de vină pentru ceea ce ni se întâmplă.
Vom vorbi astăzi despre petele maronii pe aur, de regulă pe tija cerceilor. Vom vorbi despre câteva dintre cauzele oxidării bijuteriilor din aur. Purtăm discuția aceasta strict pentru bijuteriile achiziționate dintr-un magazin autorizat, fizic sau online. Căci dacă bijuteriile sunt achiziționate de la prieteni care le aduc din străinătate ori de pe rețelele de vânzări preowned, există șanse ca bijuteriile cu reacții violente de oxidare chiar să nu fie din aur.
Pete maronii pe aur și oxidarea bijuteriilor – De ce apare oxidarea la bijuteriile din aur?
Câteva date tehnice înainte de toate. Aurul pur este un metal care nu se oxidează. Apoi, trebuie știut faptul că aurul pur, așa cum este el etras din pământ, este extrem de rar utilizat ca atare în confecționarea de bijuterii. Fiind un metal moale, aurul este aliat cu alte metale pentru a-i crește rezistența. Sau pentru a-i schimba culoarea din galben în alb sau roz. În aliajul acestor bijuterii, în funcție de „rețeta” de aliere și de culoarea ori rezistența pe care o dorim, adăugăm argint, cupru, paladiu sau rodiu. Iar reacțiile de oxidare apar ca reacție la unul dintre aceste metale, nu la aur.
Pe scurt, ca o primă concluzie, oxidarea bijuteriilor și apariția petelor sunt o reacție a metalelor de aliere, nu a aurului. Și, cu cât karatajul unei bijuterii este mai mare și, implicit și cantitatea de aur pur pe care aceasta o conține, cu atât sunt mai mici șansele ca oxidarea să apară.
Pete maronii pe aur și oxidarea bijuteriilor – Oxidarea cerceilor din aur la copii – o situație frecventă
Este firesc ca părinții să se îngrijoreze atunci când observă pete maronii pe cerceii din aur ai copilului. Îngrijorarea este absolut normală, mai ales când vorbim de bijuterii purtate de bebeluși sau copii mici. Fiecare părinte vrea ce e mai sigur și mai curat pentru copilul lui. Dar vestea bună este că, în astfel de cazuri, nu este nimic grav și nu este nimic în neregulă cu aurul. Fenomenul este cunoscut, documentat, frecvent întâlnit și perfect explicabil din punct de vedere chimic.
Cel mai frecvent, acestea se observă pe bijuterie, în locul de contact al acesteia cu pielea. Vorbim aici de o pătare locală, nu a întregii bijuterii. Sunt în general locuri în care pielea nu respiră foarte mult, dar în care transpirația este prezentă. În cazul bijuteriilor pentru copii, este vorba despre tija cercelului situată în ureche (partea care trece prin lob). Se poate întâmpla de la primii cercei, chiar din primele luni de viață și din experiență, media în care aceste situașii apar este de una la mia de unități.
La copii se întâmplă mai frecvent, deoarece lobul urechii fiind foarte ferm se pliază de jur împrejurul tijei, nepermițând transpirației să se evapore.
Pete maronii pe aur și oxidarea bijuteriilor – Transpirația și influența chimiei corpului asupra oxidării
Chimia corpului fiecăruia este diferită. Transpirația, care este bogată în clorură de sodiu (sare obișnuită), poate provoca pătarea bijuteriilor. Aceasta poate conține și urme de sulf. Și neavând unde să se evaopre, acestea se cristalizează în locul în care este produsă. Și se întâmplă chiar din primele luni de viață.
Astfel de fenomene de oxidare pot fi pasagere sau permanente. Pot fi doar ușor vizibile sau, din contră, pot fi violente, intens colorate într-un interval scurt de timp. Aceste pete maronii pe aur sunt dificil de îndepărtat cu soluții casnice, dar un bijutier le poate curăța profesional.
Pete maronii pe aur și oxidarea bijuteriilor – Oxidarea bijuteriilor în timp: cum și de ce se întâmplă
O altă situație de oxidare apare la nivelul întregii bijuterii. Este extrem de rară, însă o vom menționa și pe aceasta pentru a face diferența dintre oxidarea locală și cea care afectează întreaga bijuterie. Aceasta se produce în timp, de-a lungul anilor, al multor ani, și este rezultatul mediului exterior și a condițiilor de păstrare. Aerul, obiectele atinse, apa sărată sau clorurată, substanțele cu care bijuteria intră în contact – toate pot conduce la aspectul înnegrit.
De obicei se întâmplă la bijuteriile cu karataj mai mic. Culoarea maronie sau roșiatică este dată de oxizii de cupru, iar nuanța neagră provine de la suflurile de argint. De asemenea, pot apărea oxizi de sulf, vapori organici și alte substanțe corozive din aer sau din mediul înconjurător.
Bijuteriile se pot oxida chiar și atunci când nu sunt purtate, dacă sunt păstrate în cutii sau spații care degajă compuși organici de sulf, cum ar fi închizătorile metalice ale casetelor de bijuterii.
Soluții pentru oxidarea bijuteriilor din aur
- Scoateți cerceii înainte de baie și puneți-i înapoi doar după ce urechea este complet uscată.
- Evitați purtarea bijuteriilor în apă sărată sau tratată cu clor.
- Nu depozitați bijuteriile în cutii cu componente metalice sau materiale sintetice care pot degaja compuși chimici.
- Dacă apar pete maronii sau oxidare, apelați la un bijutier profesionist pentru curățare și polișare.
Din păcate, pentru situațiile de oxidare, nu există mijloace casnice de curățare a bijuteriilor. Așa că va fi nevoie să apelezi la un bijutier. Trebuie să știi și că pentru bijuteriile MOSV, serviciul de curățare este gratuit și poate fi solicitat oricând și pe termen nelimitat, în baza certificatului de garanție și a completării formularului de service de pe site.
Oxidarea este un proces natural și, în cele mai multe cazuri, nu semnalează o problemă gravă sau un material neconform. Însă este important ca orice client să fie corect informat și să știe că îngrijorarea este normală. La fel de normal este și faptul că soluții există. Printr-o bună informare și grijă acordată bijuteriilor, oxidarea poate fi prevenită sau remediată cu ușurință.
Dacă ai întrebări suplimentare pe marginea acestui subiect, nu ezita să ne scrii prin intermediul formularului de contact. Nu uita, pe poți scrie și pe Instagram
.