Cea mai întâlnită reacție în momentul în care observăm pete maronii pe cercei este că am fost înșelați. Ceea ce am cumpărat nu este aur! La fel se întâmplă și când observăm pete negre pe piele, urme lăsate de inele. Dar, cu toate acestea, de cele mai multe ori este aur. Și nu este el de vină pentru ceea ce ni se întâmplă.

Vom vorbi astăzi despre petele maronii pe aur, de regulă pe tija cerceilor sau pe șina interioară a inelelor. Vom vorbi despre câteva dintre cauzele oxidării bijuteriilor din aur.

Purtăm discuția aceasta strict pentru bijuteriile achiziționate dintr-un magazin autorizat, fizic sau online. Căci dacă bijuteriile sunt achiziționate de la prieteni care le aduc din străinătate ori de pe rețelele de vânzări preowned, există șanse ca bijuteriile cu reacții violente de oxidare chiar să nu fie din aur.

Câteva date tehnice înainte de toate. Aurul este un metal care nu se oxidează. Apoi, trebuie știut faptul că aurul pur este extrem de rar utilizat în confecționarea de bijuterii. Fiind un metal moale, aurul este aliat cu alte metale pentru a-i crește rezistența. Sau pentru a-i schimba culoarea din galben în alb sau roz. În aliajul acestor bijuterii, în funcție de „rețeta” de aliere și de culoarea ori rezistența pe care o dorim, adăugăm argint, cupru, paladiu sau rodiu. Iar reacțiile de oxidare apar ca reacție la unul dintre aceste metale, nu la aur. Pe scurt, ca o primă concluzie, oxidarea bijuteriilor și apariția petelor sunt o reacție a metalelor de aliere, nu a aurului. Și, cu cât karatajul unei bijuterii este mai mare și, implicit și cantitatea de aur pur pe care aceasta o conține, cu atât sunt mai mici șansele ca oxidarea să apară.

Să vorbim acum de cele mai frecvente tipuri de oxidare a bijuteriilor.

Sunt trei la număr. Prima dintre ele cuprinde oxidarea întregii bijuterii. Aceasta se produce în timp, de-a lungul anilor și este rezultatul mediului exterior și a condițiilor de păstrare a acesteia. Factorii de mediu, aerul, obiectele pe care le atingem, toate acestea conduc la aspectul înnegrit pe care unele bijuterii le capătă în timp. Se întâmplă, așa cum spuneam, în general cu bijuteriile de karataje mai mici. Culoarea maronie (roșie negricioasă) sunt, de fapt, oxizii de cupru. Culoarea neagră sunt suflurile de argint. Acestea ar fi cele mai frecvente. Pe lângă acestea, petele întunecate, pete maronii, de pe bijuteriile din aur pot fi oxizii de sulf, dioxid de sulf și gaze de hidrogen sulfurat, vapori organici.

Reacțiile acestea corozive ne pândesc bijuteriile la tot pasul. Sunt în aerul pe care îl respirăm, în atmosfera în care trăim. De aceea, așezarea geografică și calitatea aerului poate cauza grade diferite de oxidare a bijuteriilor.Nu uitați că factorii de mediu nu sunt singurii agenți corozivi. Aceștia pot fi intensificați de obiceiuri personale. Spre exemplu, purtarea bijuteriilor în apa (de piscină, de mare, de băi sărate), toate pot intensifica oxidarea. Vorbim apoi de purtarea bijuteriilor în bucătărie, să spunem. Unele legume cum ar fi ceapa și condimentele pot contribui la înnegrirea în timp a bijuteriilor. Numeroase produse alimentare conțin compuși de sulf, iar altele sunt, de asemenea, acide. Unde mai pui că bijuteriile se oxidează chiar și atunci când nu sunt purtate. Reacții de oxidare destul de puternice pot apărea în cazul păstrării în casetele cu închizători și componente metalice, multe dintre ele degajând compuși organici de sulf.

Ce putem face pentru a preveni oxidarea pe întreaga suprafață?

Să evităm purtarea bijuteriilor prin casă, când gătim, la piscină, la gym, la mare. Ori în excursiile la Vulcanii Noroioși, Sovata sau pe la gheizerele din Islanda, zone cu medii puternic sulfuroase. Nu este recomandat să purtăm bijuteriile nici la duș. Atenție la cosmeticele utilizate unele dintre acestea contribuind la oxidarea bijuteriilor. Apoi, când vine vorba de păstrarea bijuteriilor, alegeți mai degrabă casete de bijuterii din lemn, fără închizători sau componente metalice.

Înnegrirea degetelor.

Ce-a dea doua reacție frecventă o constituie înnegrirea degetelor sub locul în care este purtată verigheta sau inelul. Nu vorbim de alergii ale pielii, erupții ori bubițe. Despre acestea vom vorbi într-un articol viitor. Acum ne referim strict la pătarea degetului. Și am pomenit de deget pentru că acesta este cel mai frecvent loc în care înnegrirea se poate observa. Însă de-a lungul anilor am întâlnit cazuri de înnegrire în jurul gâtului, ori a lobului urechii.

Acestea sunt cauzate de cosmetice de cele mai multe ori.

Cei mai comuni dintre compușii conținuți de produsele cosmetice sunt oxidul de zinc, dioxidul de titan, oxidul feric și calamina. Oxidul de zinc este un pigment utilizat în pudra de față, creme și ruj. Alte pudre, în special cele roșii conțin pigmenți de oxid feric. Și calamina, un oxid colorat, se găsește în unele produse cosmetice și loțiuni medicamentoase.Particulele din aceste produse cosmetice, atunci când sunt lăsate pe piele, acționează ca un șmirghel fin. Abrazează metalele moi, așa cum este și aurul, lăsând minuscule depozite pe piele. Acestea apar ca fiind negre la culoare, deoarece particulele sunt prea mici pentru a reflecta lumina. Le puteți îndepărta cu apă și săpun.

Pete maronii pe aur.

În fine, cea de-a treia reacție de oxidare o constituie apariția de pete maronii. Cel mai frecvent, acestea se observă pe bijuterie, în locul de contact al acestora cu pielea. Sunt în general locuri în care pielea nu respiră foarte mult. Dar sunt locuri în care pielea transpiră. Uneori abundent. Se întâmplă pe șinele interioare ale inelelor sau pe tija cercelului (partea care trece prin lob). Se pot întâmpla de la primii cercei, chiar din primele luni de viață și, apoi, la orice vârstă.

Transpirația. Chimia corpului fiecăruia este diferită, de aceea unele persoane sunt mai susceptibile decât altele. Transpirația, care este în esență bogată în clorură de sodiu (sare obișnuită) poate provoca și pătarea. Poate conține și urme de sulf. Apoi, în cazul femeilor, perioada lunii le poate influența chimia corpului suficient de mult încât transpirația să dea astfel de reacții cu pielea. Astfel de fenomene de oxidare cu pete maronii pe aur pot fi pasagere sau permanente. Pot fi doar ușor vizibile sau, din contră, pot fi violente, intens colorate într-un interval extrem de scurt de timp.

Aceste pete maronii pe aur sunt destul de greu de îndepărtat cu soluții casnice. Un bijutier însă poate reda strălucirea acestora. Dacă episoadele de oxidare violentă se repetă, încercați o altă bijuterie, chiar și cu același karataj. Se poate întâmpla ce reacția să aibă loc doar la un anumit metal din cele pe care aliajul îl conține într-o proporție mai mare. Dacă, totuși, fenomenul se repetă și aceste pete maronii reapar este recomandată purtarea de bijuterii cu karataje mai ridicate de aur.

Concluzii

Ceea ce trebuie să reținem la finalul articolului este că: bijuteriile se oxidează, iar aceste pete maronii sunt reacția.

  • Multe dintre procesele de oxidare prin înnegrire uniformă, în timp, pot fi evitate. Altele, cum este aerul în zona în care trăim, nu mai depinde de noi.
  • Înnegrirea pielii este un proces cauzat de cele mai multe ori de cosmetice sau de reacția unui anumit component al acestora cu un anumit metal din aliajul bijuteriei. Greu de identificat nefericita combinație.
  • Aceste pete maronii care apar pe bijuterii în locurile în care nu respiră pielea sunt cauzate de transpirație. De conținutul acesteia, mai exact, și de unul dintre metalele din bijuterie.

Și, încă ceva: pentru niciuna dintre ultimele două reacții nu este vina bijutierului. Nici a clientului nu este. Uneori, pur și simplu între bijuterii și proprietarii lor există prea multă chimie.

Surse foto:

https://www.beardandbloom.com/how-to-freshen-up-your-tarnished-faux-gold-jewelry/

https://pavandbroome.com/services/education/gold-rings-turning-fingers-black/

https://forum.purseblog.com/threads/turning-tarnishing-gold-earrings.826698/