Indiferent de vârstă, indiferent de perioada istoriei, indiferent de colțul de lume în care trăim, perlele sunt un simbol universal al distincției.
De-a lungul miilor de ani în care sunt utilizate ca podoabe, despre perle s-au țesut numeroase legende mituri și povești. Dezbrăcate de toate acestea, rămâne una dintre cele mai apreciate materii utilizate vreodată în bijuterie, în întreaga lume. Utilizate cu precădere în accesorizarea ținutelor de eveniment, perlele au devenit tot mai mult preferate în purtarea de zi cu zi.
Perlele se formează în apă, în apă dulce, în apă sărată, în râuri, în mări și oceane. Și iau naștere în corpurile moluştelor, fie că vorbim de scoici, melci sau nautili. Perlele sunt rezultatul neutralizării de către scoici a unui corp străin care pătrunde în interiorul acestora. Și procesul acesta de „anihilare” se face prin învelirea corpului intrus în straturi succesive de sidef. Straturi extrem de subțiri, de ordinul micronilor, într-un proces care poate dura chiar mai bine de douăzeci de ani. Culorile, calitățile și mărimile perlelor sunt determinate de mai mulți factori: apa în care se formează, specia de moluște, dimensiunea corpului intrus în jurul căruia este clădită perla.
Despre perle – naturale, de cultură, sintetice.
Vitrinele magazinelor din lumea întreagă abundă de bijuterii cu perle. Dar trebuie să reținem că nu toate perlele sunt perle. De altfel, acest termen este destul de nuanțat. Și asta, de pe la începutul secolului XX, cam de când a început producția perlelor de cultură. Și, mai apoi, mai aproape de zilele noastre, avem și perle sintetice. Sunt perle care nu au văzut apa în viața lor, care nu au nimic natural, dar care sunt atât de perfect create încât reușesc să inducă în eroareexpertiza cu ochiul liber.
Reținem așadar, perlele se diferențiază, înainte de toate, după proveniență. Dacă s-au format în mod natural, dacă sunt rezultatul unei creșteri într-un habitat controlat sau dacă sunt imitații. Mai bune sau mai slabe, dar sunt imitații realizate din materiale care n-au prea văzut apă la viața lor.
Real is rare – vorbă valabilă și atunci când vorbim despre perlele naturale.
Perlele naturale se formează fără intervenţia omului. Întreg procesul are loc în mediul natural, singura intervenție umană fiind procesul de recoltare. Perlele naturale sunt o raritate în zilele noastre. Astăzi prețurile la care se vând perlele naturale au ajuns la valori extrem de mari, de multe ori fiind vândute prin intermediul caselor de licitații. Poluare, vânătoarea excesivă sunt principalele cauze care au condus la dispariția speciilor de moluște care ne ofereau minunatele perle. Raritatea lor, astăzi, fac din perlele naturale noi un accesoriu extrem, dar extrem, de scump.
Pe la începutul secolului al XX-lea, când încă se mai găseau perle naturale în apele mărilor și oceanelor, au apărut și perlele de cultură. Mult mai ușor de cules, cu un timp de formare mult mai scurt și, pe cale de consecință, mult mai eficiente din punct de vedere economic. Perlele naturale de cultură provin din crescătorii. Aici, în medii de hrană și temperatură controlate, perlele se formează într-un timp mult mai scurt. Nu mai vorbim de decenii, ci de patru sau cinci ani necesari creșterii lor. Perlele de cultură sunt și de două feluri: perle de cultură de apă sărată și perle de cultură de apă dulce. Aceste din urmă sunt cultivate pe cursurile râurilor sau în apa lacurilor. Marea majoritate a perlelor pe care le vedeți în vitrinele magazinelor provin din cultură.
Perle sintetice – plastic și uneori chiar mai atrăgătoare decât originalul.
Perlele sintetice (imitaţiile) sunt materiale plastice, create de mâna omului, fără scoici, fără ape, fără intruși în interiorul scoicilor. Mijloacele lor de producție s-au rafinat într-atât de mult, încât unele dintre aceste imitații sunt învelite în sidef par de-a dreptul naturale. Desigur, ca orice obiect placat, la un moment dat, suprafața aplicată se va deteriora vizibil.
Un mod simplu de deosebire a falsurilor de restul perlelor, fie ele naturale ori de cultură, este analizarea lor în lumină. Frecvent, nucleul în jurul căruia a fost construită perla este vizibil prin straturile de sidef, aceasta fiind o garanție a autenticității perlei.
Evaluarea perlelor.
Criteriile care sunt luate în seamă în procesul de evaluare al unei perle sunt greutatea și dimensiunea. Acestea ar fi principalele criterii. Dincolo de acestea sunt: culoarea, lustrul, forma și gradul de perfecțiune al suprafeței.
Foarte pe scurt, ceea ce este esențial să cunoașteți: Greutatea perlelor se măsoară în grani, unde un gran (sau grain) = 0,05 grame.
Prin vacanțe, pe malurile oceanelor, la comercianții de specialitate veți mai găsi si alte denumiri pentru unitatea de măsurare a perlelor. Ar fi vorba despre: momme, kan și carat.
Culorile perlelor încep de la alb, trec prin toate nuanțele de crem și rozaliu, ajungând apoi spre maro și negru. Despre perle în restul culorilor: roșu, șampanie, etc, sunt vopseluri sau tratamente. Ignorați-le.
Lustrul reprezintă perlei de a reflecta. Adică, aspectul de oglindă. Cu cât este mai accentuat, cu atât perla este de o calitate mai bună. Când vine vorba de forma, cele rotunde sunt cele mai valoroase. Gradul de perfecțiune al suprafeței este dat de absența petelor ori a imperfecțiunilor și iregularităților de orice fel.
Dacă v-a plăcut acest articol despre perle și doriți să fiți pe mai departe la curent cu noutățile din lumea MOSV, Mă Ofer Să Visez, urmăriți-ne pe canalele de social media.
Pe curând🤗!
Multumim pentru informatii 🤗