Muzeul Mondial al Diamantelor (WDM) a anunțat publicarea primei cărți din seria Facets of Mankind, intitulată„Diamonds Across Time”, a treia de la lansarea proiectului WDM.

Diamante de-a lungul istoriei este una dintre acele cărți pe care le poți face cadou cuiva pasionat de diamante. Sau un răsfăț pentru colecția ta de cărți. Și iată cum ajung să scriu și review de cărți pe acest blog.

World Diamond Museum (WDM, Muzeul Mondial al Diamantelor) este o agenție virtuală dedicată pasiunii pentru diamante, înființată de Alex Popov. De asemenea, fondator și CEO al AP Diamond Consult, agenție care activează în distribuția de bijuterii în federația Rusă și statele baltice. Este și fost președinte al Bursei de Diamante de la Moscova. În opinia domniei sale, cartea recent lansată marchează primul pas în lunga călătorie pentru a relansa pasiunea pentru diamante, a croniciza tradițiile, a explora culturile și a arăta eternitatea frumuseții acestor pietre.

Diamante de-a lungul istoriei conține 432 de pagini.

Între ele găsim peste 300 de imagini de foarte bună calitate, color în marea lor majoritate. Cu ajutorul echipei de cercetători, fotografi și designeri, folosindu-se de tehnologia modernă, au reușit prezentarea unor pietre sau bijuterii rareori văzute. Sau, prezentate până acum într-o calitate slabă. De asemenea, între fotografii să găsesc și reconstrucții computerizate, de mare fidelitate, a unor diamante istorice răspândite acum pe întreg globul.

Cartea este structurată 10 eseuri semnate de 10 de cercetători, istorici și pasionați de diamante care explorează originile industriei și scriu poveștile unor pietre unice, uneori culese din arhive nepublicate. Lucrarea este editată de istoricul de bijuterii Dr. Usha Balakrishnan, proeminent istoric al bijuteriei indiene, cu numeroase lucrări de specialitate la activ. De altfel, dumneaei este cea care prezintă și primul dintre cele 10 eseuri ale cărții: Diamantul Nizam. Un diamant perfect, de peste 120 de carate, descoperit în India, în Golconda, care a avut mai mulți posesori și a cărui ultimă apariție publică a avut în cadrul showului TEFAF Maastricht din Olanda în 2019.

Cele 10 titluri și autorii lor.

  • „Diamantul Nizam: Bala Koh-i-Noor, în Sacred Trust of the Nizam of Hyderabad”, autor: Usha R. Balakrishnan;
  • „Diamantele bijuteriilor coroanei franceze – între vest și est”, autor: François Farges;

Eseul lui François Farges analizează piața înfloritoare a diamantelor din Franța secolului al XIV-lea, urmărind pietrele cumpărate de la dealeri precum Jean-Baptiste Tavernier și relatând înregistrări de diamante în coroane, inele și regalia regală.

  • „O istorie concisă a diamantelor din Borneo”, autor: Derek J. Content;

Derek J. Content prezintă istoriea diamantelor din Insula Borneo, una dintre cele mai vechi surse de diamante cunoscute. Este o insulă din arhipelagul indonezian situat în vestul Oceanului Pacific. Este împărțită între statele malaysiene Sarawak și Sabah și sultanatul Brunei, protejat britanic, bogat în petrol, la nord, și statul indonezian Kalimantan la sud. Borneo este unul dintre puținele depozitele antice cunoscute, în afara Indiei.

  • „Diamantele indiene și portughezii în timpul ascensiunii Imperiului Mughal”, autor: Hugo Miguel Crespo;

Istoricul de artă, autorul Hugo Miguel Crespo, profesor al Universității din Lisabona, se apleacă asupra istoricului loc denumit Goa, enclava portugheză din India cel mai important centru al rețelei comerciale de pietre prețioase între Asia și Europa, atrăgând dealeri, tăietori și bijutieri.

  • „Două diamante mari din India”, autor: Jack Ogden;
  • ‘Diamantele Romanov – Istoria Splendorului’, autor: Stefano Pappi;
  • „Bijuteriile Londonderry 1819-1959”, autor: Diana Scarisbrick;
  • „Dress to Impress in South East Asia”, autor: René Brus;
  • „Femeile puternice cu diamante importante”, autor: Ruth Peltason;
  • ‘Unul din zece mii; Lumea unică a diamantelor colorate ”, autor: John King.

Puteți achiziționa cartea, în limba engleză, aici.

Sursa foto: https://facetsofmankind.org/product/munnu-vision-passion/?v=f5b15f58caba