Opal, fascinant joc de culoare, simbol al trecerii din vară către iarnă.

Pietrele lunii, sau pietrele de naștere, au o istorie bogată și sunt adesea asociate cu puteri și semnificații speciale. Octombrie nu face excepție, avându-și propria piatră a lunii: opalul. Este o piatră uimitoare care este adorată pentru jocul său vibrant de culori și aspectul său unic. În acest articol, vom explora de ce opalul este considerat piatra lunii pentru octombrie, vom călători în timp pentru a descoperi cele mai vechi bijuterii cu opaluri spectaculoase, vom admira câteva bijuterii purtate de vedete la evenimente prestigioase și vom dezvălui unde se găsesc cele mai mari zăcăminte de opal din lume.

Opal: Piatra Lunii Octombrie

Opalul a fost ales drept piatra lunii pentru octombrie datorită jocului său fascinant de culori, care aduce aminte de frumusețea și varietatea culorilor toamnei. Această piatră prețioasă este cunoscută pentru varietatea sa de culori, de la albul pur la negru profund, și pentru jocul lor de lumini și culori, care poate crea nuanțe spectaculoase de roșu, albastru, verde și multe altele. Această schimbare de culori sub diferite lumini face ca opalul să fie o alegere potrivită pentru luna octombrie, care marchează tranziția către sezonul rece, cu toate schimbările sale de culori.

Opalul din Vechime

Dovezile arheologice sugerează că opalul a fost extras pentru prima dată în Virgin Valley, America de Nord, cu peste 10.000 de ani în urmă și folosit în artefacte din Kenya acum 6 mii de ani. În plus, istoria sugerează, de asemenea, că aztecii extrageau opal în America de Sud și Centrală aproximativ în același timp. Opalul a fost descoperit în Australia la Lightning Ridge, New South Wales, la sfârșitul anilor 1880, iar primul puț a fost săpat în 1901 sau 1902. Deși nu a apărut pe piața mondială până în anii 1890, astăzi este piatra națională a țării și 95% din piața mondială este furnizată de Australia. Înainte de apariția pe piață a opalului australian, opalul a fost obținut în principal din Ungaria și America de Sud. În consecință, s-a zvonit că minerii maghiari de opaluri au promovat ideea că opalul australian nu era autentic din cauza culorilor strălucitoare pe care opalurile australiene le au în comparație cu alte țări.

Opalul în zilele noastre

Mai toate casele de bijuterii au utilizat la un moment dat opal în bijuteriile pe care le-au realizat. Însă sunt puțini cei care au dedicat acestei pietre colecții întregi, cap – coadă. Printre puținii artiști care fac asta se numără și Cindy Xu, o tânără din Australia care și-a transformat pasiunea pentru opalul Australian într-o carieră în lumea bijuteriilor, toate piesele sale fiind lucrări care înglobează în ele bucăți din fascinanta și colorata piatră.

Celebrități și Opalul pe Covorul Roșu

Gemmologii pot distinge peste 140 de soiuri de opaluri, în funcție de culoare, compoziție și locul de origine. În linii mari, ele pot fi împărțite în două mari grupe: pietre nobile, cu o irizație caracteristică, și cele obișnuite, fără astfel de irizații. Iar dintre cele mai spectaculoase opaluri s-au creat bijuterii absolut fantastice. Au strălucit pe covorul roșu la numeroase evenimente prestigioase, inclusiv la galele premiilor Oscar și Golden Globe.  Un exemplu notabil este actrița Cate Blanchett, care a purtat o broșă cu un opale negru splendid la gala premiilor Oscar din 2014. Montat într-o pereche de cercei candelabru, Chopard a utilizat opaluri în mai multe nuanțe pentru a creea un spectacol vizual extraordinar.

Așa, foarte repede, îmi mai vin în minte câteva exemple. Spre exemplu Taylor Swift la Golden Globe în 2020, unde a purtat cercei cu opaluri negre, bijuterii realizate de designerul Lorraine Schwartz. Nu a fost piesă care să se bucure de prea multă admirație, însă contrastul violent de culori mi-a rămas în minte. Îmi aduc aminte și de Nicole Kidman care a purtat în urmă cu ceva ani o extraordinară pereche de cercei cu smaralde, opaluri și diamante creați de casa de bijuterii Fred Leighton și a devenit un punct focal al ținutelor sale.

Cercei cu opale de la MOSV

Iar dacă această piatră se numără printre preferatele voastre și doriți să le insuflați celor mici pasiunea pentru aceste fantastice pietre, în colecția MOSV găsiți acești minunați cercei cu opaluri roz șlefuit în formă de inimă, montați în aur galben de 18 karate și prevăzuți cu sistem de închidere confort, cu căpăcel de protecție.

Surse foto:

https://miami.racked.com/2014/3/19/7611639/chopard-answers-our-red-carpet-jewelry-questions-one-diamond-at-a-time

https://www.baileybox.com/blog/red-carpet-jewelry-2014-oscars/

https://hotproducts.top/ProductDetail.aspx?iid=494311878&pr=54.88

https://www.facebook.com/leightonjewels/photos/a.156049241078354/1693602830656313/?type=3