Articolele despre cercei care nu includ și indicația pe scurt, vă vor amăgi. Istoria acestei podoabe este atât de vastă încât nu s-a găsit încă nimeni să o prezinte în articole de blog.
Așadar, aceasta este o scurtă istorie a cerceilor. O foarte scurtă istorie, căci peste 7500 de ani de istorie sunt imposibil de surprins într-un articol. De fapt, acest material poate fi considerat un teasing la recomandarea de carte pe care o veți găsi la finalul textului.
Astăzi, cerceii sunt un accesoriu care țin de estetic mult mai mult decât la apariția lor, vremuri în care, erau considerați mai de grabă ca fiind talisman decât podoabă. În multe culturi, cerceii reprezentau apartenența la un grup, reflexia statutului social sau chiar civil, aceștia fiind și cea mai populară bijuterie a antichității.
Istoria cerceilor nu are un singur punct de pornire. Pe măsură ce sunt extinse cercetările arheologice, noi astfel de puncte ni se vor arăta. Până nu demult cerceii soldaților persani de la Persepolis erau cea mai veche dovadă a existenței lor. Astăzi, însă, în Mongolia, la Chifeng, au fost scoase la lumină dovezi care împing și mai mult în timp existența cerceilor. Cei descoperiți aici, confecționați din jad, au o vechime mai pare de 7500 de ani. Pornind de acolo, apropiindu-ne de vremurile noastre, vom puncta alte mărturii pe care le avem din partea istoricilor.
În urmă cu mai bine de 4500 de ani, femeile sumeriene purtau cercei din aur în formă de semilună. Apoi, în mormintele faraonilor egipteni au fost descoperiți cercei purtați de copii. De altfel, în vremurile acelea, găurirea urechilor era subiect de ceremoniale religioase, cerceii fiind, așa cum spuneam la început, talismane menite să îi protejeze pe cei ce îi poartă. De altfel, cercei s-au găsit în culturile tuturor popoarelor, atât la femei, cât și la bărbați, diferența constând în semnificațiile care le erau atribuite.
Este o scurtă istorie a cerceilor, așa că ajungem rapid la momentul trecerea de la simbolistică la podoabă.
Aceasta este făcută de către aurarii etrusci și greci. Devin extrem de populari în vremea Imperiului Roman, utilizați în diverse forme și mărimi, încrustați cu pietre prețioase. Și sunt utilizați de o maniera atât de ostentativă încât apostolul Pavel îi condamnă în scrierile sale. Și pentru că am ajuns la consemnările religioase biblice, să spunem că în Cartea Exodului, Aaron le poruncește israeliților: „luați cerceii de aur pe care femeile, fii și fiicele voastre îi poartă și aduceți-i la mine.” Este povestea în care acesta topește cerceii și face din ei un vițel de aur.
După căderea Imperiului Roman și intrarea în Evul Mediu, podoabele, dar mai ales cerceii întră într-un con de umbră. Reapar odată cu Renașterea, în Marea Britanie și, apoi, pe întreg cuprinsul Europei, ca podoabă, din aur, cu diamante și perle. Și am relatat aceste lucruri extrem de succint pentru a rămâne în acord cu titlul articolului: scurtă istorie a cerceilor.
Mai aproape de zilele noastre.
Începutul secolului al XX-lea aduce scăderea importanței cerceilor. Mai cu seamă a celor mari. Este momentul în care femeile aleg cerceii pe lobul urechii. Tot acum devin populari cerceii cu clips, care nu mai necesitau găurirea urechii.
Perioada care a urmat celei de-a doua conflagrații mondiale scrie noi capitole ale acestor bijuterii, odată cu dezvoltarea economiei, a diverselor stiluri în modă, a noi metale și materiale utilizate la crearea acestora. Evoluțiile sociale, preponderent câștigarea de noi drepturi de către femei și până la independența lor completă și egalitatea de sex, joacă rolul cel mai important în scrierea istoriei.
Sunt anii 1940 când cerceii sunt asortați cu restul bijuteriilor, acesta fiind momentul apariției popularelor seturi de bijuterii. În anii ’50 adolescentele dădeau petreceri cu ocazia găuririi urechilor. În anii ’60 găurirea urechilor intră în categoria serviciilor medicale. În decada următoare redevin populari cerceii pe lob și, din nou, după sute de ani de absență redevin populari cerceii în rândurile băieților.
Aceasta a fost o scurtă istorie a cerceilor. Dar dacă doriți una mult mai amplă vă recomand două lucrări remarcabile pentru domeniu.
Este vorba de Earrings: From Antiquity to the Present Hardcover. Este apărută în 1990 și scrisă de Daniela Mascetti și Amanda Triossi.
Iar cea de-a doua are un titlu foarte frumos. Se cheamă I Love Those Earrings: A Popular History from Ancient to Modern Hardcover. Este scrisă de Jane Merrill și a apărut în 2014.
Dacă v-a plăcut materialul ori dacă sunt alte subiecte pe care doriți să le dezbatem împreună, așteptăm mesajele voastre aici.
Vă îmbrățișez.
Comenteaza