Moda poate apune, însă stilul nu moare niciodată. Iar acesta nu este doar un eufemism când ne referim la uimitoarele bijuterii create de către Cartier.

Prin Tradition, Cartier reînvie o lucrările sale care au scris istoria bijuteriei. De la înființarea sa în 1847, casa Cartier a dat lumii piese extraordinare, care au contribuit la definirea fiecăreia dintre erele bijuteriei moderne. Iar succesul s-a bazat pe viziunea creatorilor săi. De la Louis-François Cartier, la nepoții săi, și în mod special a unuia dintre ei, Louis Cartier, și a muzei sale, Jeanne Toussaint. Cu toții au contribuit la modelarea stilului casei de-a lungul primul secol de existență a acesteia.

Astăzi, Cartier aduce în fața publicului său premium, un nou serviciu: Tradition (Tradiție). Prin intermediul său, colecționarii pot intra în posesia unor podoabe Cartier autentice, restaurate, file din istoria casei de bijuterii.

Cartier Tradition este noua divizie a companiei Art of Cartier Collection care scanează piața în căutarea pieselor Cartier. Le achiziționează, le restaurează și apoi le pune la dispoziția publicului. Doar 15 boutique-uri Cartier selectate au privilegiul de a le prezenta.

Bijuteriile Cartier apar din când în când în licitații ori în circuitul dealerilor de piese rare, este adevărat, însă doar Cartier are posibilitatea de a garanta autenticitatea fiecăreia dintre aceste lucrări. Casa deține înregistrări extrem de exacte a tuturor bijuteriilor pe care le-a creat de-a lungul anilor. O idee vizionară, de-a dreptul, dacă ținem cont de faptul că în baza tuturor acestor înregistrări, astăzi, reprezentanții casei pot data cu exactitate fiecare dintre piese. În ce atelier au fost create, ce cantitate de metal și ce aliaje s-au utilizat la realizarea fiecărei piese, precum și detalii despre piesele pe care aceasta le conține.

Prin intermediul unui astfel de serviciu, Cartier e amintește faptul că orice piesă de-a sa va ajunge la un moment dat să fie „vânată” pentru valoarea pe care o va constitui în istoria bijuteriei din viitor.

Toussaint a fost extrem de preocupată de confortul bijuteriei.

Printre primele lucrări disponibile prin intermediul acestui serviciu se numără piese de inspirație orientală și islamică. Acestea își au originea în pasiunea lui Louis Cartier, la începutul secolului al XX-lea, pentru cultura acestor regiuni. Acesta a strâns de-a lungul anilor o importantă colecție de miniaturi persane și alte opere de artă pe care le-a pus la dispoziția designerilor casei ca sursă de inspirație pentru viitoarele piese.

Pandantivul cu vază de flori și broșa din platină cu smaralde, onix și diamante, din 1928, sunt rezultatul acestor incursiuni culturale ale nepotului fondatorului casei. Creat pentru un proeminent inginer indian, pandantivul cu vază poate fi detașat de colierul principal și purtat ca un pandantiv mai simplu sau ca o broșă.

Un al doilea exemplu poate fi găsit sub forma colierului Ornament, care a fost creat special pentru un membru al unei eminente familii americane în 1927. Pandantivul în formă de vârf de săgeată se inspiră din modelele geometrice asiatice și este realizat din platină și aur roz. Este setat cu perle rotunde naturale în tonuri de șampanie. Aceste perle au fost incredibil de prețioase la un moment dat, înainte ca perlele de cultură să existe. Sunt montate și diamante în diferite tăieturi.

Găsim apoi, prin intermediul serviciului Cartier Tradition, și lucrări semnate de către Jeanne Toussaint. Muză a lui Louis Cartier, prietenă a lui Coco Chanel, Jeanne a fost numită director de creație a casei în anul 1933. A fost o decizie extrem de controversată la vremea respectivă. Însă timpul a dovedit-o ca fiind extrem de înțeleaptă. Sub creionul ei, Cartier a creat unele dintre lucrările sale iconice ale secolului al XX-lea.

Toussaint, „La Panthère”

Toussaint, care era fascinată de toate minunile lumii naturale, a fost poreclită „La Panthère”. În timpul mandatului ei, în 1948 este definit și prinde viață motivul emblematic al panterei Cartier, ea fiind muza acestui simbol utilizat și astăzi de către casă.

Un exemplu al gustului lui Toussaint este colierul cu flori, realizat folosind sârmă din aur galben, roz și alb și montate alternativ cu rubine și diamante, în platină.

Cablajul de aur este o dovadă specială a expertizei Cartier în domeniul meșteșugesc. Fiecare petală și floare este formată din mai multe straturi de sârmă de aur. În pofida aspectului destul de ascuțit, această bijuterie este, de fapt, extrem de confortabilă la purtare. Toussaint a fost extrem de preocupată de confortul bijuteriei. Ca aceasta să se muleze pe pielea celei care o poartă. Confortul și fluiditatea pieselor era primordială.

Colierul Tressage este un astfel  de exemplu. Chiar și fără a-l atinge, vă puteți imagina fluiditatea colierului împletit de perle. Curbele moi ale colierului sunt completate de pandantivele de diamant mai rigide din centru. Lucrarea este decorată cu diamante tăiate în Europa.

 

Referințe:

https://www.scmp.com/magazines/style/luxury/article/3117707/style-edit-cartiers-new-tradition-division-breathes-fresh#click=https://t.co/agrznOdwTp

https://en.wikipedia.org/wiki/Cartier_(jeweler)

http://www.victorianajewelry.com/blog/2017/10/5/la-panther-the-story-of-jeanne-toussaint-and-how-she-went-from-nothing-to-everything

https://www.cartier.com/en-us/maison/cartier-and-the-panther.html