O prietenă MOSV ne spunea că într-un dialog cu o doamnă, angajată a unei bănci, aceasta din urmă era contrariată de încrederea pe care prima o are în a efectua cumpărături online. „Nu înțeleg cum poți să ai încredere!”

 

Achiziția de bijuterii online trebuie să fie o experiență plăcută și sigură. Iar acesta este un lucru ușor de realizat. Pentru că am intrat de mult timmp în secolul XXI, tranzacțiile pe internet sunt mai sigureși mai accesibile decât au fost vreodată.

Statisticile arată că România este printre țările din Europa cu cel mai scăzut nivel de încredere a consumatorilor în efectuarea de cumpărături online. Deși, aceleași rapoarte afirmă că nu avem de-a face cu un nivel peste medie al infracțiunilor electronice. Dar, în acest caz, ce anume să fie de vină pentru acest rezultat? Plăcerea românilor de a se plimba prin mall-uri? Neîncrederea în comercianții care vând în mediul online? Sau poate amândouă?

Dacă pentru prima dintre ele nu s-a găsit o alternativă. Pentru cea de-a doua din întrebările de mai sus, un minim de cunoaștere și atenție. Achiziția de bijuterii online, așa cum este și achiziția de alte bunuri, poate fi extrem de sigură. Și pentru aceasta este nevoie de doar puțină atenție, așa cum spuneam. Sigur că da, sunt și capcane, dar pentru a le evita este nevoie, din nou, tot de doar puțină atenție.

Am alcătuit mai jos o listă cu câteva dintre detaliile cărora trebuie să le acorzi atenție atunci când cumperi bijuterii online.

Prețuri nefiresc de mici. Sunt un indicator al unei escrocherii ori a unor practici comerciale ilicite. Comparați întotdeauna între mai mulți comercianți de profil prețurile produselor care doriți să le achiziționați.

Verificați datele firmei. Un site care nu prezintă numele societății, o adresă fizică și date de identificare fiscală înseamnă că are prea multe lucruri de ascuns. Verifică toate aceste detalii înainte a efectua o achiziție de bijuterii online. Și nu numai bijuterii.

Documentează-te – cum să cumperi în siguranță bijuterii online

Verifică registrul special al operatorilor de metale prețioase. În țara noastră, pentru a putea funcționa legal, absolut orice operator care produce sau comercializează bijuterii din metale prețioase (argint, aur, platină) trebuie autorizat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Verifică aici dacă firma de la care cumperi este autorizată.

Nu achiziționa bijuterii online fără marcaje. Solicită informații despre acestea. Toate bijuteriile comercializate în România trebuie să poarte trei mărci. Este vorba despre marca de titlu, aceasta indicând conținutul de aur din aliaj. Acestea sunt exprimate în miimi, sub forma, spre exemplu: 585 pentru aurul de 14 karate, 375 pentru cel de 9 karate sau 750 pentru cel de 18 karate. Cea de-a doua marcă este marca producătorului sau a importatorului. Aceasta poate fi sub forma indicativului de județ și a numărului de ordine al înregistrării mărci la ANPC. Spre exemplu: B232. Aceasta mai poate fi personalizată sub formă de litere și cifre, după preferința producătorului sau comerciantului. Spre exemplu, ar putea fi MOSV. În fine, cea de-a treia marcă obligatorie este cea a statului. Puteți consulta aici forma mărcilor statului român.

Sunt exceptate de la marcare bijuteriile din aur care cântăresc sub un gram și cele de argint cu o greutate mai mică de 2 grame. Rețineți: aceste bijuterii sunt exceptate doar de la marcare, nu și de la verificarea pe care ANPC trebuie să o facă tuturor bijuteriilor comercializate în România. Așa că, în măsura în care aveți nelămuriri legate de aplicarea mărcii statului, solicitați informații suplimentare comerciantului. Acesta are obligația  de a vă pune la dispoziție dovada marcării bijuteriei respective.

Achiziția de bijuterii pe internet, așa cum este și achiziția de alte bunuri, poate fi extrem de sigură.

Achizițiile în social media. Nu efectuați achiziții de bijuterii de pe pagini de Facebook și Instagram fără nicio legătură către un site web prin intermediul căruia puteți efectua toate verificările de mai sus.

Reclamați vânzătorii suspecți autorității naționale pentru protecția consumatorilor. Atunci când aveți îndoieli legate de legalitatea funcționării unui anumit operator, atunci când efectuați cumpărături care nu sunt însoțite de factură/chitanță/bon fiscal, adresați-vă de urgență Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Nu rămâneți pasivi la tentativele de eludare a legii.

Verifică politica de retur. Este un detaliu extrem de important. Solicită informații despre modul de returnare a produselor și recuperare a banilor, dacă acest lucru nu este precizat la vedere pe site.

Atenție sporită la achiziția de diamante.

Atenție la diferențele dintre diamante naturale sau lab grown. Dacă intenționezi să achiziționezi bijuterii cu diamante, verifică cu atenție în descrierea lor dacă acestea sunt naturale sau lab grown. În ultimii ani, tehnica de realizare a diamantelor în laborator s-a perfecționat extrem de mult. Sunt diamante realizate, la fel ca și cele naturale, din carbon. Au proprietăți fizice identice atunci când sunt privite cu lupa. Diferențele dintre diamantele crescute în laborator și cele naturale sunt observate doar cu aparate speciale. Mai mult de atât, legislația românească nu obligă încă operatorii să precizeze dacă diamantele pe care le comercializează sunt naturale ori lab grown. La umbra acestui detaliu se ascund capcane care te pot costa mult. Solicită comerciantului să îți confirme în scris, pe factură ori pe certificatul de garanție că diamantele pe care le achiziționezi sunt naturale, NU SUNT LAB GROWN.

Verifică numele operatorului de plăți. Tranzacțiile online trebuie efectuate prin operatori de plăți siguri. Ai grijă pe mâna cui dai datele cardurilor tale. Asigură-te că plățile efectuate pe site-uri sunt procesate de către unul dintre operatorii autorizați: Mobilpay, Librapay, PayU, EuPlătesc, PlațiOnline, PayPal, etc.

Nu navigați pe site-uri fără certificate de securitate. Alegeți doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteți confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS și un lăcățel indică faptul că sunteți pe o pagină sigură. Verificați-vă regulat informațiile financiare după tranzacțiile online. Așa veți fi siguri că totul este în bună regulă.

Nu cumpărați produse promovate prin emailuri nesolicitate. Se pot ascunde capcane în astfel de e-mailuri. Verificați legitimitatea unui magazin online prin căutarea de informații despre aceștia pe motoarele de căutare, forumuri sau rețele sociale.