Safirele albastre din Madagascar, choker-urile cu diamante masive și piesele care pot fi transformate în mod absolut fantastic au ieșit în evidență printre cele mai recente bijuterii ultra-high-end.

Couture-ul de la Paris a avut un anumit fior, o stare de spirit proaspăt, în concordanță cu aerul rece de ianuarie. Două tendințe vizibile în materie de bijuterii au canalizat această vibrație – purtabilitate și transformabilitate – care, într-un fel, au de-formalizat Haute Joiellerie, făcându-le ceva mai distractive și mai expresive. Drept dovadă fiind înlocuirea vitrinelor cu suporți statici de prezentare, cu modele umane purtând bijuteriile, așa cum au fost acestea concepute: pentru a fi purtate, nu doar pentru a străluci în vitrine sau, mai grav, zăcând în întunericul cutiilor de valori.

Lucrările, de asemenea, au devenit din ce în ce mai transformabile, creații versatile, în pas cu moda, de la podoabe pentru păr și umeri la nasturi și jachete cu inele pline de imaginație. Optimist și ușor, acesta a fost cu siguranță unul dintre cele mai interesante sezoane de couture de până acum.

Dior – bijuterii de inspirație organică

În arondismentul 7 din Paris și la Vila Dior, este locul care a găzduit pentru a doua oară consecutiv prezentarea de bijuterii haute couture, alături de alte trei showuri eveniment: îmbrăcăminte pentru copii Baby Dior, o cafenea Dior și artizani la mesele de lucru. Acest univers Dior imersiv a fost cadrul perfect pentru bijuteriile Dior Délicat, care au ca sursă de inspirație colecțiile Galons Dior și Dearest Dior. Iar întreb meritul revine directorului de creație a liniei de bijuterii Victoire de Castellane.

Straturile care se suprapun și se întrepătrund – realizate prin asimetrie, pietre de diferite tăieturi și fire multiple, prezentate într-un mod aproape punk, haotic (dar pe deplin purtabile) – ies în evidență în piesa centrală a colecției Dior Délicat: un colier cu diamante în formă de guler, cu șase fire, accentuat cu un diamant în formă de pară de 7,08 carate. Nu este surprinzător faptul că moda se simte din ce în ce mai prezentă în această colecție, cu noi stiluri cool, rock’n’roll, cum ar fi: “ear huggies” și “climbers”, diademe și “hair sliders”.

Louis Vuitton – călătoria Deep Time

Casa de modă s-a îmbarcat în cea de-a doua etapă a Deep Time, călătoria epică a Louis Vuitton prin timp și spațiu, lansată în iulie. Deep Time imaginează bijuteria de la originile pământului până la începutul vieții, trecând prin fosile, semințe și plante. Deosebit de hipnotizant este colierul Myraid din aur alb și diamante, asemănător cu ADN-ul, cu dublu helix, care prezintă un val subtil și tactil prins de o frânghie rafinată, încrustată cu diamante – aceasta din urmă amintind de cablurile care ridicau și transportau cuferele Louis Vuitton. Casa este o școală de măiestrie în geometrie, iar o nouă suită Skin prezintă un motiv în formă de tablă de șah, asemănător cu Lego, realizat din aproape 300 de safire Umba – montate în piese precum un choker și un sautoir. Fanii își vor aminti, de asemenea, de Damier, un motiv al casei care apare peste tot în ultima vreme, de la accesorii la prêt-à-porter.

David Morris – bijuterii inspirate de aurora boreală

Frumusețea evazivă și mercurială a aurorei boreale a inspirat noua colecție Skye a lui David Morris, care are și o notă personală, fiind numele fiicei mai mici a directorului de creație Jeremy Morris. Colecția explorează culorile spectacolului celest – în principal verdele vibrant, care sunt surprinse cu strălucire în bijuterii incredibile cu smaralde și diamante. Dar și albastru – o nuanță mai rar întâlnită și care depinde de activitatea solară însoțitoare. Colierul Lyra este o adevărată frumusețe, cu cele 94,95 carate de safire albastre de Madagascar de mărimea impresionante, plasate pe valuri de diamante și presărate cu 5,13 carate de diamante roz. David Morris este un nume de referință pentru turmalinele Paraiba, iar manșeta sa Starbust oferă un alt festin azuriu, juxtapunând 52,12 carate de Paraibas printre paturi de safire albastre care totalizează 58,88 carate, toate cu un motiv de raze de soare pentru un plus de uimire.

Graff – maestrul pietrelor exceționale

Graff este maestrul incontestabil al solitaire-urilor impresionante reprezentate pe pietre excepționale. Și în jurul acestui atribut Graff încearcă prin intermediul directorul de design, Anne-Eva Geffroy, să împingă limitele limbajului de design către direcții încă neexploatate

Rezultatul acestei direcții se observă, spre exemplu, într-o brățară spectaculoasă, cu un incredibil safir din Sri Lanka netratat termic de 118,17 carate, care se ridică din straturi de semilune din aur alb, încrustate cu diamante. În altă parte, două diamante de culoare galbenă intensă fantezie în formă de pară atârnă, plutind, ca și cum ar levita, de un colier delicat în stil frânghie, în timp ce un inel cu reprezentanții de păsări invită la joacă. Diamantul său oval de 3,50 carate se este plasat printre un penaj de pietre, ochi de smarald și un cioc de onix se întrezăresc de asemenea în această compoziție.

Cartier – pantera simbol

Cartier a prezentat capitolul trei al colecției Le Voyage Recommencé, care a avut debutul în  vara trecută. Jacqueline Karachi, director de creație de bijuterii la Cartier, a descris colecția ca fiind “împingerea limitelor creației și descoperirea de noi orizonturi”, ceea ce este evident în exploatarea și explorarea codurilor casei Cartier de către designer. De exemplu, pantera, care a apărut pentru prima dată pe scenă în 1914, devine literalmente o felină încrezătoare, odihnindu-se în mijlocul unei explozii luxuriante și texturate de peridot octogonal, mărgele de coral cu nervuri, diamante și onix, strângând în brațe un caboșon de peridot de 26,52 carate. Cartier rămâne o autoritate în îmbinarea materialelor, dovadă fiind mixurile de obsidian, jaspul, lemnul pietrificat, lacul negru și diamantele care toate culminează cu o picătură neașteptată de turmalină verde de 45,99 carate.

– bijuterii regale

 

În fiecare ianuarie, directorul de creație Claire Choisne ne poartă prin arhivele Boucheron. Iar anul acesta, povestea colecției se leagă de numele fondatorului Frédéric Boucheron și al clienților săi regali. Colecția ei de 24 de piese surprinde cu un sentiment de putere. Arcul Nœus este uimitor prin manopera sa: a fost nevoie de 2 600 de ore pentru a tăia și a încastra manual cele 435 de cristale de stâncă tăiate baghetă, într-o panglică grosgrain, arcul fiind în continuare împodobit cu diamante și completat de o piatră de 4,05 carate în formă de pară. Piesa poate fi purtată în șase moduri, inclusiv ca brățară, inel și accessoriu de umăr. Aiguillette este broșă. Dar este în același timp și brățară. Este confecționată din aur alb, cristal de rocă și diamante.

Despre bijuterii regale poți citi aici un alt articoldin arhiva MOSV.

Chaumet – bijuterii cu aer proaspăt

Chaumet este una dintre cele mai vechi case de bijuterii din lume, însă asta nu îi împeidică să devină una inovatoare, mult mai curajoasă decât unele dintre cele mai recent apărute pe piață. Chaumet nu rămâne tributară clasicismului care a consacrat-o.

În săptămâna modei de la Paris au venit în fața publicului cu o colecție capsulă de opt piese: Un Air de Chaumet celebrează dinamica și natura, în special păsările atât de iubite de fondatorul Chaumet. Penajul exploziv al păsării de foc își găsește expresia în suita Parade, care cuprinde cercei și o brățară, asimetrice și interschimbabile, precum și o broșă asortată, o combinație de aur roz texturat și aur alb cu diamante, care accentuează dinamismul designului. Această energie continuă într-o tiara delicată și superbă, Plumes d’or, care introduce și platină în joc, încununată cu un singur diamant în formă de pară de 2,30 carate. Tiara se transformă în broșă și în ornament pentru păr – astfel încât o mare parte din Un Air de Chaumet se referă la versatilitate, o tendință uriașă în couture-ul acestui an.

Surse foto:

Dior: https://media.lesechos.com/api/v1/images/view/65b23481232895082b5e724a/par_defaut/image.jpg

Louis Vuitton

https://www.vogue.co.uk/article/ss24-paris-high-jewellery

David Morris

https://www.facebook.com/photo/?fbid=757924206365417&set=pb.100064435341902.-2207520000

Graff

https://luxurylondon.co.uk/style/watches-and-jewellery/jewellery/high-jewellery-2024-collections-dior-graff-de-beers/

Cartier

https://www.savoirflair.com/article/high-jewelry-collections-2024/36e8deeb-4f9c-439e-b89c-14f354631bd6

Boucheron

https://www.nytimes.com/2024/01/30/fashion/boucheron-high-jewelry-paris.html

Chaumet

https://www.tatler.com/gallery/high-jewellery-paris-couture-week