Să întrebi asta într-un magazin de bijuterii este echivalent cu a întreba într-un magazin de rochii cât este metrul liniar la stofă.
M-am ferit până acum să comentez pe marginea întrebării cât e gramul de aur. Principala mea reținere a fost legată de numărul foarte mare de persoane care întreabă zi de zi asta. Paginile de social media ale magazinelor de bijuterii din țară sunt pline ochi de întrebarea aceasta.
Istoricul acestei întrebări datează din anii primelor magazine de bijuterii din țară, unde, bijuteriile aduse vrac din Turcia se comercializau la gram. Era, oricum, și perioada în care lumea ar fi cumpărat și aur brut – aur să fie. Nu conta calitatea bijuteriei, nici cea a metalului, iar modelul era doar un detaliu lipsit de importanță. Nici măcar faptul că plătesc „pietrele” din bijuterii la greutatea gramului de aur nu pare să îi fi deranjat prea tare. Mă, rog, am pus pietricelele între ghilimele pentru că acelea sunt de cele mai multe ori sticlă cu conținut de plumb prezentat ca și „cristale”, nicidecum pietre.
Cu anii, această întrebare a fost consolidată prin casele de amanet, unde bijuteriile sunt achiziționate și vândute tot la gram.
Practica comerțului de bijuterii la gram este departe de a fi apus, deși, în realitatea financiar – contabilă este și ilegală. Dar asta este deja altă poveste. Să revenim la întrebare.
Cât e gramul de aur echivalează cu cât e metrul liniar de stofă la rochiile astea? Sau, cât este kilogramul la oala asta de fontă?
Nu toate bijuteriile se prelucrează la fel. Iar bijuteriile nu înseamnă doar aur. Pentru cei care creează bijuterii totul începe cu un desen. Continuă cu investiții în aparaturi de realizare a modelelor în ceară, apoi cele de turnare în aur. Apoi mai sunt și pietrele, montarea acestora sub microscop. Avem, în fine, finisarea și detailing. Iar toate acestea sunt făcute de oameni și mașini. Pentru unele modele lucrezi o oră, pentru altele, trei ore, pentru altele chiar mai mult. Toate acestea sunt costuri care se adaugă prețului aurului. Vin apoi cele legate de marcare, ambalare, asigurare, transport, etc.
În linii foarte mari, așa este compus prețul unei bijuterii. Acest fapt, face imposibilă o uniformizare a lor la un cost pe gram. Da, putem obține un preț pe gramul bijuteriei. Spre exemplu, o pereche de cercei de 0,650 grame, cu preț de vânzare de 275 de lei, ar avea, matematic, un preț pe gram de 423 lei/gr.
Cine vinde bijuterii pe gram, nu vinde bijuterii mici. Că nu au niciun interes.
Acum, după ce ai aflat irelevantul răspuns la întrebarea cât e gramul de aur, foarte probabil că îl vei compara cu prețul de 230 de lei pe gram de la un magazin de bijuterii vrac importate din Turcia. Poți face asta, doar că, vezi, acolo nu vei găsi bijuterii sub un gram. Căci cei care vând bijuterii pe gram vor să vândă bijuterii cât mai grele. Nu îți va vinde nimeni cerceluși de bebe de 0,240 grame, așa cum ar trebui să fie primii cercei. Căci cei care se ocupă cu producțiile de masă, nu își vor pierde timp important bibilind bijuterii de niciun gram sub microscop montând pietre aproape invizibile ochiului liber.
Și de cele mai multe ori, când aud că nu avem bijuterii pe gram, închid fereastra de chat fără măcar a da bună ziua. Așa cum au și deschis-o. E mai bine așa. Aceia nu sunt personaje ale poveștii Mă Ofer Să Visez.
Comenteaza