Scriu acest articol după o recentă discuție purtată cu una dintre mămicile din grupul MOSV pe seama mărimii unor cercei. Mai exact, despre cum aceeași pereche de cercei pe urechea unui bebe și pe cea a unei persoane adulte poate crea impresia că bijuteria este mai mare sau mai mică. Și despre rolul pe care îl joacă dimensiunea lobului urechii în toată această iluzie optică.

Pornim de la imaginea acestor cercei și fotografia lor pe urechea unui bebe de două luni și pe cea a unei colege de-a noastră la vârstă adultă. Aceeași pereche de cercei în trei ipostaze diferite.

Așadar, avem o pereche de cercei de bebe cu dimensiunea modelului de 5 mm, iar înălțimea totală, din punctul cel mai înalt al tortiței și până la baza inimioarei de 11 mm. Cu toate că dimensiunea lor este standardizată, cerceii pe care îi vedem ca fiind de mărime perfect potrivită dimensiunii lobului unui bebe, nu par a fi extrem de mici în urechile unei persoane adulte. Da, chiar așa și este.

Explicația stă în dimensiunea lobului urechii. Dar, punem de la bun început o steluță la informațiile privind dimensiunile de mai jos și spunem că sunt valori medii. Și mediile sunt constituite și din valori foarte mici și din valori foarte mari.

În timp ce de la naștere și până la vârsta adultă înălțimea corpului, de exemplu, crește de câteva ori, cea a lobului urechii nu crește în aceeași proporție. La naștere, dimensiunile lobilor urechii sunt cuprinși în jurul valorii de 1 cm, existând diferențe de până la  40 – 50% între lobii copiilor de aceeași vârstă. Iar dimensiunea acestora la venirea noastră pe lume reprezintă cam 50% din dimensiunea pe care acesta o avea când vom fi ajunși la vârsta adultă. Și, încă un detaliu despre dimensiunile urechii, relevant pentru analiza noastră, este că urechea umana este aproape complet dezvoltată la vârsta de 10 ani și își menține suprafața până în jurul vârstei de 60 de ani când începe treptat să se mărească.

Asta înseamnă că diferențele dintre lobul urechii bebelinei din imaginea de mai sus nu este cu foarte mult mai mare decât cea a colegei noastre. În realitate, cerceii de bebe din urechea colegei noastre – pe care te-ai fi așteptat să îi vezi mult mult mai mici în urechea ei – nu diferă atât de mult din cauza dimensiunilor relativ apropiate ale celor doi lobi, cel de adult și cel de copil.

În final, voi repeta ceea ce am mai spus și în alte ocazii. Felul în care o pereche de cercei arată pe ureche este dat nu doar de dimensiunea cerceilor. Sunt alți factori importanți care trebuie luați în calcul:

  • Dimensiunea lobului, cea despre care am discutat mai sus.
  • Factorul estetic, cel care ține de proporții, de dimensiunea cercelului raportată la suprafața lobului.

Și pentru aceasta, toți cerceii de pe site-ul MOSV/Mă Ofer Să Visez sunt așezați deja pe un lob de ureche mediu, pentru a vă putea face o idee mai clară despre cum vor arăta cerceii pe urechea bebelinei sau, de ce nu, chiar pe urechea voastră.

Pentru orice alte informații legate de bijuteriile pentru copii, nu uitați, suntem la un e-mail distanță.

Citește pe blogul nostru și alte informații legate despre cerceii de copii sau, mai bine spus, despre bijuteriile pentru copii. Nu uitați, sumtem prezenți și pe rețeaua voastră de socializare preferată: