În general, bijuteriile sunt obiecte de podoabă, extrem de fragile. Iar când vorbim de bijuterii pentru copii, despre cercei, aceștia trebuie să fie și extrem de ușori pentru a nu deforma lobul urechii. În plus, aurul fiind un metal moale, face ca atenția acordată manipulării acestor bijuterii să fie și mai ridicată.

 

Așa că ne-am gândit că ar prinde bine comunității MOSV, și nu numai, câteva sfaturi despre cum putem avea grijă de bijuterii.

Dezinfectarea cerceilor înainte de așezarea în ureche se va efectua conform indicațiilor cadrelor medicale. Se va evita însă scufundarea cerceilor în alcool sanitar. Acesta poate afecta pietricelele bijuteriilor, rezistența stratului de email și adezivul utilizat la montarea perlelor.

Pentru închiderea cerceilor cu filet, înșurubați căpăcelul de protecție învârtindu-l în sensul mișcării acelor de ceasornic. Rotiți căpăcelul până acesta nu se mai învârte. Opriți-vă din înșurubat în momentul în care simțiți cum căpăcelul nu se mai învârte. Nu înșurubați mai mult. Nu este nevoie să strângeți mai mult. Forțând, riscați ca tija cercelului să străpungă partea din spate a căpăcelului. Căpăcelul, fiind și el din aur, poate fi perforat cu ușurință dacă este înșurubat prea puternic. Spargerea căpăcelului nu este acoperită de garanție.

Înainte de a pune cerceii în urechile fetițelor, exersați de câteva ori închiderea și deschiderea. Vă veți familiariza astfel cu sistemul de închidere și veți reuși să îi aplicați pe urechi cu mai mare ușurință. Este nevoie doar de puțină dexteritate care poate fi ușor câștigată prin exercițiu.

Când vorbim de bijuterii cu perle ori alte materii organice naturale, așa cum sunt turcoazul sau coralul, precum și cele cu email colorat, pentru a prelungi durata de viață a bijuteriei, este recomandată purtarea alternativă a două perechi de cercei.

Când porți bijuterii cu perle.

Purtarea pieselor enumerate în categoriile de mai sus necesită o mai mare atenție decât cea acordată celorlalte bijuterii. Contactul cu alcoolul medicinal, creme cu iod, loțiuni de plajă, apa de piscină tratată cu clor, ori contactul prelungit cu apa caldă, ingrediente ale unor șampoane sau loțiuni de corp, mediul cu nivel crescut de umezeală le pot afecta durabilitatea. Orice cantități din aceste substanțe le poate afecta. Lista enumerată nu este limitativă. Acestea sunt cele mai frecvente, însă nu sunt singurele. Perlele, coralul, sunt toate bijuterii pline de eleganță. Emailul este plin de viață, vesel. Iar toate aceste proprietăți ale lor, cu puțină grijă, vor dura ani și ani de zile.

Brățările fixe, goale, se pot îndoi dacă sunt lovite, îndreptarea acestora nefiind posibilă. De asemenea, în cazul cerceilor voluminoși pentru fete/dame este recomandată scoaterea lor din urechi înainte de culcare pentru a nu fi îndoiți în timpul somnului.

Atenție sporită la scoaterea fesurilor și căciulilor pentru a evita agățarea cerceilor în fibrele acestora. Acesta este una dintre cele mai frecvente circumstanțe în care cerceii pot fi pierduți ori deteriorați.

Din considerente de siguranță, lănțișoarele nu vor fi purtate în timpul somnului. Acordați atenție îndepărtării bluzelor ori a fularului pentru a nu agăța lățișoarele. Este cel mai frecvent mod de rupere a acestora.