ALROSA va numi un diamant de 100 de carate după vaccinul „Sputnik V” sau un diamant care omagiază un vaccin care omagiază un satelit.

Diamantul Sputnik V este unul brut, de calitate superioară, de culoare galben deschis. A fost extras din depozitele aluvionare ale Yakutia, Rusia. Cântărește 100,53 carate are dimensiuni 27,15х28,81х29,56 mm și are formă de octaedru turtit.

Avem de-a face aici cu un lung șir de omagii care conduc toate către satelitul rusesc Sputnik. A fost primul satelit pus pe orbită în anul 1957 de către ruși. A fost o revoluție la vremea respectivă, un prim pas al omenirii în direcția explorării spațiale.

Apoi, vaccinul combinat vector Gam-COVID-Vac dezvoltat de N.F. Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, cu sprijin din partea Fondului de investiții directe din Rusia, a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia în august 2020. A fost primul din lume bazat pe platforma umană bine studiată pe bază de vector adenoviral. Așa că i-au spus tot „Sputnik V”, omagiu adus primului satelit rusesc.

Iar acum, a venit rândul acestui diamant să omagieze vaccinul, care vaccin omagiază satelitul.

Diamantul Sputnik V este, totuși, o minune a naturii.

Diamantele brute de această dimensiune și culoare sunt adevărate minuni naturale. Prin urmare, am decis să numim acest cristal remarcabil după primul vaccin rusesc împotriva coronavirusului, care este, de asemenea, un miracol creat de oamenii de știință. Vaccinul în sine și faptul că a fost dezvoltat atât de repede sunt ambele excepționale. Acest lucru ne dă speranța că ne vom întoarce la viață ca de obicei în viitorul previzibil ”, a comentat Sergey Ivanov, CEO al ALROSA.

Zăcămintele aluvionare din nord-vestul Yakutiei, unde își desfășoară activitatea filiala Almazy Anabara a companiei ALROSA, sunt în mod tradițional lideri în exploatarea diamantelor colorate naturale, inclusiv a celor cu nuanțe excepțional de rare. Spre exemplu, de aici a fost extras în vara anului 2020 un diamant de culoare galben – brun, în greutate de 236 de carate. Este cel mai mare diamant de culoare scos la suprafață până acum în Rusia.

IMAGINE: https://disk.yandex.ru/i/vAJ4PdnN6D9AKA