Casa de bijuterii Tiffany & Co este iconică pentru lumea bijuteriilor și pentru istoria acestui domeniu. Pe lângă multe alte sute de piese emblematice, unul dintre ele, aparte, mi-a mers la suflet, și despre acesta vreau să vă vorbesc astăzi.

Diamantul Tiffany

Diamantul Tiffany

Este vorba despre Diamantul Tiffany. Poate unii ar considera că nu s-ar cuveni să aduc în discuție, aici, pe acest blog, numele altor case de bijuterii. Sau să fac laudatio pentru creațiile acestora. Însă Tiffany’s nu este o casă de bijuterii, așa cum nici Diamantul Tiffany nu este un diamant. Sunt, de fapt, amândouă, istorie a bijuteriei. Iar cine iubește acest domeniu trebuie să le cunoască povestea.

Diamantul Tiffany este unul dintre cele mai mari și mai frumoase diamante galbene din lume. Piatra a fost descoperită în minele de diamante Kimberley din Africa de Sud – minele de la care și-a luat numele Procesul Kimberley despre care vom discuta într-un articol viitor. Descoperirea a fost făcută în anul  în 1877, piatra brută cântărind 287,42 carate.

Aceasta a fost achiziționată un an mai târziu de către fondatorul Charles Lewis Tiffany pentru suma de 18.000 de dolari.

Când nu se află în turnee de prezentare prin lume, Diamantul Tiffany este expus publicului în emblematicul magazin al casei de pe 5th Avenue din New York.

Piatra a fost adusă la Paris. Aici, gemologul George Frederick Kunz a studiat piatra timp de un an de zile înainte de a hotărî modul în care aceasta va fi șlefuită. Kunz avea doar 23 de ani. A rezultat ceea ce este astăzi cunoscut sub numele Diamantul Tiffany, care aduce o inovație în ceea ce privește numărul de fațete. Are 82, cu 24 mai multe decât ceea ce era considerat un protocol de tăiere a pietrelor în formă cushion-shape brilliant la vremea respectivă. Iar creșterea numărului de fațete a avut ca scop intensificarea focului pietrei.

Piatra șlefuită are puțin peste un centimetru lățime și șapte optimi de centimetru de sus în jos. A fost montată apoi în bijuterie de către bijutierul și designerul francez Jean Schlumberger.

Diamantul Tiffany a fost a reprezentant atracția a numeroase expoziții la care acest diamant a fost expus de-a lungul anilor. Începând cu World’s Columbian Exposition din 1893 la Chicago și terminând cu cea derulată în 2007 la Smithsonian National Museum of Natural History în Washington, D.C.

Diamantul a fst montat în patru bijuterii de-a lungul timpului. Două dintre acestea au fost semnate de către cel care a transpus-o pentru prima dată în bijuterie: Jean Schlumberger. Una dintre aceste bijuterii – Ribbon Rosette – este colierul purtat de către Audrey Hepburn în fotografiile publicitare ale filmului Breakfast at Tiffany’s.

Audrey Hepburn și Lady Gaga

Apoi, o altă formă inedită care a îmbrățișat această piatră este Bird on a Rock, expusă în anul 1995 la Muzeul de Arte Decorative din Paris în retrospectiva Jean Schlumberger.

Nu sunt foarte numeroase aparițiile publice ale acestui diamant în afara locației sale de prezentare in New York. Ultima apariție în public a acestui diamant a avut loc în anul 2019, cu ocazia decernării premiilor Oscar. A fost purtat de Lady Gaga – care, la data respectivă era și ambasador al campaniilor de marketing ale casei.

 

Surse fotografii:

Imagine principală: https://www.hollywoodreporter.com/news/lady-gagas-oscars-tiffany-diamond-was-last-worn-by-audrey-hepburn-1189998

Imagini articol: https://www.tiffany.com/high-jewelry/the-tiffany-diamond/