O Pasiune Regală pentru Diamante și Safire

Figură emblenatică a monarhiei britanice, unul dintre cei mai iubiți conducători din istoria Regatului Unit, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost o mare iubitoare de bijuterii, în colecția sa aflându-se unele dintre cele mai impresionante pietre prețioase din lume. Dincolo de valoarea lor, mult mai departe de frumusețea lor, Regina a prețuit istoria fiecăreia dintre bijuteriile sale și legăturile nevăzute pe care acestea le poartă cu ele. Unele dintre ele aparținând înaintașilor săi, dăruite la rândul ei, mai departe, urmașilor săi. 

Între bijuteriile pe care le-a purtat de-a lungul vieții, am remarcat, parcă, o afinitate cele cu diamante și safire, două dintre cele patru pietre considerate prețioase. Ocaziile în care Majestatea Sa a purtat rubine și smaralde au fost mult mai rare.

Între bijuteriile cu diamante și safire care nu numai că au făcut parte din garderoba ei regală, dar au avut în spate și o istorie interesantă, fiind oferite ca daruri de către lideri străini. Una dintre acestea o reprezintă colierul de la Dubai, cu diamante și safire. Iar povestea bijuteriei o vom afla în cele ce urmează. 

Darurile Excepționale din Dubai, Diamante și Safire

În anii 1970, Regina Elisabeta a II-a și Ducele de Edinburgh au făcut un turneu extins în Orientul Mijlociu, vizitând șase țări diferite, inclusiv Emiratele Arabe Unite. În timpul vizitei lor în Dubai, conform protocolului, au avut loc schimburi oficiale de daruri, iar unul dintre cele mai notabile cadouri a fost un set de bijuterii compus din diamante și safire oferite de Sheikh Rashid, unul dintre fondatorii UAE. Aceste bijuterii, create la Londra de Asprey, au devenit ulterior o parte importantă a colecției reginei.

Fascinația Reginei pentru Diamante și Safire

Cu toate că Regina Elisabeta a II-a a purtat multe bijuterii impresionante pe parcursul domniei sale lungi, fascinația ei pentru safire a fost evidentă. Bijuteriile primite în Dubai au fost cu siguranță unul dintre punctele culminante ale colecției ei. Colecția de safire din acest set a fost remarcabilă nu numai pentru dimensiunea lor impresionantă, dar și pentru designul lor sofisticat, cu coliere, cercei și inele impresionante.

Evoluția Bijuteriilor din Dubai

Cu toate că Regina a fost evident încântată de bijuterii atunci când le-a primit, ea nu le-a purtat în mod regulat în anii care au urmat. Cu toate acestea, după o renovare, bijuteriile au început să apară din nou în garderoba regală. Regina a avut chiar bijuteriile din set modificate pentru a se potrivi mai bine gusturilor și preferințelor ei. Aceasta includea scurtarea colierului, crearea unor noi perechi de cercei și transformarea pietrelor din originalul inel într-un superb brățară.

Safirele Dubai în Ereditatea Regală

Cu trecerea anilor, bijuteriile din Dubai au avut o istorie impresionantă în garderoba regală, iar Regina Elisabeta a II-a a avut grijă să le mențină în viața publică. În timp ce nu le-a purtat foarte des în anii care au urmat, bijuteriile au fost aduse din nou în prim-plan în anii 2000, onorând momente importante ale domniei sale. Mai mult decât atât, acestea au fost purtate chiar și de către alte membri ale familiei regale, cum ar fi actuala Prințesă de Wales, într-un eveniment recent. Este vorba de Turneul Regal în Scoția, unde Ducesa de Cambridge a participat la o o proiecție drive-in a filmului Disney “Cruella”, cu Emma Stone în rol principal, unde a fost surprinsă purtând o bijuterie din set impresionant. Pentru apariția sa, Kate a împrumutat cercei fiind prima dată când Ducesa a purtat vreodată o piesă din această colecție în particular.

Dintre bijuteriile cu diamante și safire din colecția Reginei Elisabeta a II-a amintim aici doar câteva dintre ele, unele fiind subiectul unor viitoare articole în revista MOSV.  Vom vorbi de broșa Prințului Albert care datează din anii 1800 și despre setul victorian al regelui George al VI-lea, primit ca și dar de nuntă. Asortat cu acest set este diadema victoriană cu safire belgiene, purtate împreună în mai multe apariții publice ale Majestății Sale. 

Și, dacă tot am vorbit despre safire și diamante, poate vrei să afli detalii despre o altă bijuterie cu astfel de pietre preșioase, din aceeași familie regală. Găsești articolul aici.

Surse foto:

https://www.khaleejtimes.com/europe/look-rare-photo-shows-queen-elizabeth-with-all-seven-uae-rulers-in-1979

https://gulfnews.com/uae/buckingham-palace-reveals-what-late-ruler-of-dubai-gifted-queen-elizabeth-40-years-ago-1.1571551806696

https://www.hellomagazine.com/fashion/royal-style/20211212128700/kate-middleton-royal-family-borrow-the-queen-jewellery/