În data de 21 septembrie 2023, casa de licitații Bonhams prezintă o colecție magnifică de bijuterii în cadrul evenimentului “London Jewels”.

Bonhams este una dintre cele mai prestigioase case de licitații din lume, specializată în licitații de artă și obiecte de colecție. Fondată în 1793 în Londra, Marea Britanie, Bonhams are o istorie bogată și o reputație solidă în industria licitațiilor. Cu sediul central în Londra, casa de licitații Bonhams are sucursale în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Europa, Asia și Australia.

London Jewels este o serie de evenimente organizate de casa de licitații Bonhams în Londra, Regatul Unit, dedicate bijuteriilor de lux și obiectelor de valoare. Aceste evenimente sunt concepute pentru a atrage colecționari, investitori și pasionați de bijuterii și pentru a oferi o platformă pentru licitații și vânzări de bijuterii de înaltă calitate.

Aceast eveniment, compus din 245 de loturi, va aduce în prim-plan piese excepționale semnate de case celebre precum Cartier, Chaumet și Tiffany & Co., inclusiv creații ale designerilor Jean Schlumberger (1907-1987), Angela Cummings și Elsa Peretti (1940-2021) din perioada in care a creat pentru Tiffany & Co.. Se vor mai regăsi lucrări semnate Bulgari, Grima, Adler și Van Cleef & Arpels.

Această licitație oferă o selecție de bijuterii excepțional lucrate și pietre prețioase remarcabile, unele provenind din colecții Art Deco de mare valoare. De la bijuteriile private ale celebrei actrițe britanice Jean Simmons OBE (1929-2010) la creații inspirate din natură și piese statement, “London Jewels” aduce în prim-plan o varietate impresionantă de forme și culori. 

Chaumet, casa de bijuterii.

Între ele un extraordinar colier Chaumet. Însă, pentru a înțelege mai bine magnificul colier Chaumet care va fi scos la licitație, este important să privim în trecut la istoria casei de bijuterii Chaumet. Fondată în 1780 de către Marie-Étienne Nitot, Chaumet este una dintre cele mai vechi case de bijuterii din Franța și este recunoscută pentru legăturile sale strânse cu familia imperială franceză.

În 1811, casa Chaumet a fost numită bijutierul oficial al Împăratului Napoleon I, iar Marie-Étienne Nitot a creat bijuterii deosebite pentru Împărăteasa Josephine. 

După căderea Imperiului Francez, casa Chaumet a continuat să-și dezvolte reputația de bijutier de prestigiu în timpul regimului lui Ludovic al XVIII-lea și apoi în perioada Restaurației. În secolul al XIX-lea, a devenit cunoscută pentru bijuteriile sale rafinate de inspirație istorică și stilurile romantice ale epocii.

Unul dintre punctele culminante ale istoriei Chaumet este legat de designul colierului Chaumet menționat în acest articol, datat din jurul anului 1900. Chaumet a creat inițial acest design în 1896, când au fost solicitați să realizeze tiara Arhiducesei Maria Dorothea a Austriei pentru nunta ei cu Philippe, Duce de Orleans. Datorită popularității acestui design, au fost create mai multe versiuni, inclusiv exemplarul care va fi scos la licitație în cadrul “London Jewels”. Acest rar supraviețuitor al epocii Belle Époque este evaluat la între 120.000 și 150.000 de lire sterline și reprezintă o mărturie a maestrului și istoriei bogate a casei de bijuterii Chaumet.

Grupul LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) a achiziționat casa Chaumet în anul 1999. Această achiziție a fost parte a strategiei LVMH de a extinde portofoliul său de branduri de lux și de a consolida prezența sa în industria bijuteriilor și a ceasurilor. Prin această achiziție, LVMH a adăugat Chaumet la lista sa impresionantă de case de modă și mărci de lux de prestigiu. Cu toate acestea, Chaumet și-a menținut identitatea și tradițiile sale distincte în producția de bijuterii de lux, continuând să creeze piese excepționale sub numele său. Prin colaborarea cu LVMH, Chaumet a beneficiat de resurse suplimentare și de o prezență extinsă pe piața internațională, consolidându-și astfel poziția ca unul dintre liderii mondiali în domeniul luxului.

 

 

 

 

 

Îți recomandăm și alte articole interesante. De exemplu, poți citi aici despre Cerul nopții văzut ca o bijuterie – COLIERUL CÉPHÉIDE DE LA VAN CLEEF & ARPELS

 

https://www.bonhams.com/auction/28373/london-jewels/?page=2

https://www.bonhams.com/auction/28373/lot/243/chaumet-diamond-necklace-circa-1900/