În România și în alte câteva state, pe 1 Iunie este sărbătorită Ziua Copilului. Când este aceasta sărbătorită în alte colțuri ale lumii vom afla în continuare.

Ziua Copilului nu se sărbătorește de foarte mult timp. Doar de pe la 1857 a început răzleț, celebrarea ei. Deși ar trebui să fie una extrem de importantă, căci este despre copii, despre viitorul nostru. Și nu a fost sărbătorită de la bun început pe data de 1 Iunie, ci în a doua duminică a lunii iunie.

De fapt, nici nu a fost denumită oficial ca fiind Ziua Copilului. Inițial a fost denumită Ziua Trandafirului, apoi, Duminica de flori. Deși a fost gândită de către Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts ca fiind o slujbă dedicată copiilor, ea și-a primit numele acesta mult mai târziu.

Abia după câteva zeci de ani, subiectul devine preocupare la nivel mondial. Ziua Copilului se consfințește în august 1925, la Geneva, în cadrul Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. Este semnată Declarația pentru Protecția Copilului. Iar urmarea ei face ca mult guverne să desemneze o zi în care să celebreze copii.

URSS – Părintele lui 1 Iunie – Ziua Copilului

Statele Unite au păstrat tradiția celei de-a doua duminici din iunie pentru a marca această zi. China și Rusia au adoptat ziua de 1 Iunie. Și ca urmare a influenței URSS-ului în istoria multor țări, a fost desemnată ziua de 1 Iunie – Ziua Copilului. România se afla pe atunci în sfera de interes a Rusiei.

De la recomandările din 1925 și până la implementarea sărbătorii în România a trecut ceva vreme. Au fost vremuri zbuciumate, cu o deflagrație mondială care a trecut peste istoria acestui neam. Totuși, începând din 1950, 1 Iunie – Ziua Copilului se sărbătorește și în țara noastră.

Cu ocazia zilei respective, ziarul Scânteia, titra pe prima pagină: “Ziua copiilor patriei, a copiilor de pretutindeni, zi în care popoarele lumii îşi îndreaptă privirile asupra propriilor mlădiţe, nepreţuite podoabe ale prezentului, plămadă vie a viitorului.”

Iar pe glob, Ziua Copilului este sărbătorită în diferite date.

Nu este o dată exactă, așa cum este Crăciunul, pentru celebrarea acestei zile. Nici măcar anul nou nu vine pe 1 Ianuarie în toate țările de pe Pământ. Astfel, copilăria este marcată la diferite date:

  • Austria sărbătorește în data de 20 septembrie.
  • Canada sărbătorește în data de 20 noiembrie.
  • Marea Britanie sărbătorește în a doua duminică a lunii mai.
  • Norvegia sărbătorește în data de 17 mai.
  • Spania sărbătorește în a doua duminică a lunii mai.
  • Statele Unite ale Americii sărbătorește în a doua duminică a lunii iunie.
  • Coreea de Sud sărbătorește în data de 5 mai.
  • Finlanda sărbătorește în data de 20 noiembrie.

În fine, dacă doriți să marcați momentul cu o amintire care să rămână mereu alături de copiii voștri, nu uitați că în magazinul online mosv.ro găsit astfel de cadouri.

La mulți ani!

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Children%27s_Day