Iubitorii de bijuterii, cei care le pot aprecia și de departe, mă număr printre ei, vânăm licitațiile tematice organizate de marile case pentru a putea admira lucrări care văd rar lumina zilei. Bijuterii lucrate cu atenție, piese cu o bogată istorie în spate. Căci, după părerea mea, bijuteria de colecție este oricare piesă care a fost purtată de o generație și care a apucat ziua de a fi înmânată și, de preferat, purtată de noua generație. Bijuterii care au câștigat lupta cu schimbul de aur, amanetul și timpul. Dar despre asta poate vom mai vorbi într-un articol distinct.
Revenim la preview-ul uneia dintre principalele licitații de bijuterii ale toamnei. Este vorba despre o colecție privată de bijuterii provenind din casele regale legate de dinastia Habsburg din Austria, care nu a mai fost văzută de aproape un secol.
Derulată pe parcursul a trei zile, pe 6 și 7 noiembrie, Casa Sotherby’s Geneva va organiza licitația sunt denumirea: “Viena 1900: O colecție imperială și regală”, cea de-a treia zi, 8 noiembrie, fiind intitulată “Bijuterii Magnifice”. În total, peste 200 de bijuterii vor fi expuse în acest eveniment despre care oficialii casei susțin că este cea mai impresionantă reprezentare a bijuteriilor regale vieneze oferite vreodată la licitație.
“Această colecție este probabil cea mai importantă licitație de ‘Bijuterii Noble’ de la vânzarea de referință a ‘Bijuteriilor Regale din Familia Bourbon-Parma’ organizată de Sotheby’s la Geneva acum patru ani,” a declarant Andres White Correal, vicepreședintele Sotheby’s.
“Colecția este cu adevărat excepțională, având o combinație unică de bijuterii ceremoniale magnifice purtate de femeile elitei și familiilor regale europene, precum și o colecție importantă de accesorii de îmbrăcăminte pentru bărbați, ceasuri, etuiuri pentru țigări și obiecte de vertu.”
Bijuterii ilustrație a Vienei începutului de secol XX
După Revoluția Franceză, familii regale din întreaga Europă s-au adunat la înfloritoarea curte regală și imperial a Vienei, care a trăit probabil cea mai glamour perioadă în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea.
Colecția Sotheby’s ilustrează această epocă și tendințele și stilurile bijuteriilor purtate și apreciate de Casele Habsburg, Bourbon-Parma, Bourbon-Two Sicilies și Saxe-Coburg-Gotha.
Printre cele peste 200 de piese scoase la licitație se numără bijuterii din colecțiile Arhiducesei Margarete Sophie a Austriei (1870-1902), Arhiducesei Maria Immaculata a Austriei-Toscana (1878-1968), Arhiducesei Marie Therese a Austriei-Teschen (1845-1927), Țarului Ferdinand I al Bulgariei (1861-1948) și Prințesei Marie Louise a Bourbon-Parma (1870-1899).
La licitațiile din 6 și 7 noiembrie, cele trei bijuterii cu perle și diamante conduc clasamentul.
Prima este ceea ce Sotheby’s numește “cea mai semnificativă” bijuterie a secolului al XIX-lea care a fost scoasă la licitație în ultimii ani.
Ornamentul de corsaj cu perle naturale și diamante a fost oferit Arhiducesei Marie Therese a Austriei-Teschen (1845-1927) ca dar de nuntă în 1865. Estimarea prețului de vânzare este de 302.000-504.000 de dolari.
Se estimează că bijuteria cu perle în formă de buton, perle în formă de lacrimă și diamante va fi vândută cu aceeași sumă. Bijuteria amintește de un pandantiv similar cu diamante și perle care a aparținut cândva Reginei Marie Antoinette, care a obținut 36,2 milioane de dolari la Sotheby’s Geneva în 2018.
Ultimul lot de top, cu o estimare prealabilă de 302.000 până la 504.000 de dolari, este tiara cu perle naturale și diamante, creată de bijutierul curții vieneze Köchert.
Conform Sotheby’s, Împăratul Franz Joseph (1830-1916) și soția sa, Împărăteasa Elisabeth (1837-1898), cunoscută sub numele de “Sissi,” au dictat în mare parte moda curții din acea perioadă.
Un portret din 1865 al lui Sissi, realizat de Franz Xaver Winterhalter, o înfățișa cu bijuterii cu diamante în formă de stele, care au stimulat preferința pentru stelele cu diamante în restul secolului.
În anii 1870, Joseph a însărcinat casa Köchert cu redesenarea faimoasei parure de rubine și diamante Habsburg într-un stil floral natural, reflectând mișcarea Art Nouveau a epocii.
Ilustrând în continuare influența împăratului asupra epocii, Köchert a creat un colier transformabil cu rubine și diamante pentru nepoata lui Joseph, Arhiducesa Margarete Sophie a Austriei, care se estimează că va aduce între 123.000 și 179.000 de dolari. Broșa asortată cu rubine și diamante, prezentată mai jos, are o estimare prealabilă de 101.000 – 145.000 de dolari.
O altă bijuterie deosebită din vânzare este colierul cu cinci șiruri de perle naturale, estimat la vânzare între 157.000 și 246.000 de dolari.
În total, se așteaptă ca colecția regală vieneză să obțină între 3,3 milioane și 5,6 milioane de dolari.
Despre alte diamante celebre licitate de-a lungul timpului, puteți citi aici și aici.
Sursa foto:
https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2023/vienna-1900-an-imperial-and-royal-collection
Comenteaza