Bijuteriile au, într-adevăr, un gramaj, însă nu se vând astfel – că doar nu cumperi materie primă.

 

Ca om care activează de peste 20 de ani în industrie vă spun că bijutierii au coșmaruri când vine vorba de cercei de copii. Vă voi explica imediat de ce afirm asta. Recent, o doamnă, mă întreabă cât e gramul. Pentru cei care înțeleg bijuteria dincolo de acea practicată la nivelul retailului din Turcia și Italia, a aurului de proveniență îndoielnică de prin casele de amanet, ori aduse de pe catalog din Bazarul de la Istanbul, întrebarea asta este usturătoare. Bijuteriile au, într-adevăr un gramaj, însă nu se vând astfel – că doar nu cumperi materie primă. Dar acesta este subiectul unui viitor articol.

Revenind la povestea doamnei. Îi spun că cerceii cu pricina cântăresc puțin peste jumătate de gram, 0,52 grame de aur de 18 karate mai exact. Împărțind acest gramaj la prețul bijuteriei, de 353 de lei, iese, matematic, nici mai mult, nici mai puțin de 678 lei pe gramul de 18. Discuția cu doamna s-a încheiat acolo. Nici tu mulțumesc, nici la revedere. Deși, dacă ar fi continuat, ar fi fost cu siguranță: „Da’ ce-i prețul ăsta? La BSG se vinde cu 180 gramu’!”. Noroc că n-a continuat discuția.

De aici mi-a venit ideea de a vă explica de ce prețurile cerceilor de copii sunt în general mai mari decât al celorlalte bijuterii într-un raport preț – gramaj și de ce aceste bijuterii sunt coșmarul bijutierilor.

Cercei de copii – sculptură în bob de orez.

Cerceii de bebeluși, cei recomandați a fi purtați în primii ani de viață – pentru a nu lărgi/lungi găurile loburile urechilor – trebuie să fie extrem de ușori. Cât mai ușori cu putință. Sunt câțiva bijutieri care se încumetă în realizarea lor. Foarte puțini. Pentru că nimeni nu dorește să își complice existența cu un produs a cărui realizare necesită munți de răbdare. Greutatea medie a unei perechi de cercei pentru copii este de sub o jumătate de gram. Și sunt incluse aici fața cercelului cu tot cu pietricele, tija cu filet și capacul de închidere cu sistem de înfiletare. Toate acestea chiar și la 0,30 grame. Sculptură în bob de orez, de-a dreptul.

Și aceste bijuterii trec prin aceleași proceduri de realizare prin care trec și verighetele sau inelele de logodnă. De la pregătirea materialului și până la montarea pietrelor și șlefuire. Diferența constă însă, în gradul de dificultate la manipularea cerceilor de bebe în tot procesul de fabricare. Este necesară o anumită îndemânare, răbdare și precizie pentru a pregăti o verighetă și o cu totul alta atunci când pregătești un obiect pe care cu greu reușești să îl ții în mână pentru a-l șlefui.

Perspectiva asupra adaosurilor.

Apoi, la finalul procesului de prelucrare, în primul caz vei obține un produs finit de 7 – 8 grame sau chiar mai mult. În schimb, cerceii, tot doi la număr, precum verighetele, nu ajung nici măcar la o jumătate de gram. Timpii de lucru sunt, la unele modele, similari.

În calculul prețurilor se ajunge în punctul în care firma își calculează un adaos. Când calculezi adaosul pentru 0,30 grame de material ori pentru 8 grame, există o foarte mare diferență. Enormă sub aspectul profiturilor. Iar aceasta este explicația pentru care cerceii de copii sunt coșmarul bijutierilor. Acesta este motivul pentru care numărul producătorilor ce cercei pentru copii – din categoria celor extrem de ușori și cu sisteme de închidere prin înșurubare – sunt atât de puțini.

Iar apoi, dincolo de aspecte de mai sus, cele legate de preț, sunt cele care țin de fragilitatea acestor bijuterii. Fiind atât de ușoare, riscul de a fi lovite este mult mai mare decât în cazul unei bijuterii robuste care cântărește de 20 de ori mai mult. Și asta înseamnă mai multe bătăi de cap în departamentul de customer care.

Sper că explicațiile mele v-au lămurit câteva dintre curiozitățile pe care le aveați. Așteptăm pe mai departe mesajele voastre.

Pe curând.