Coralul – aurul roșu.

Coralul este animal nevertebrat marin, trăiește în colonii, în ape calde, la adâncimi la care lumina încă poate pătrunde. Sunt animale longevive, putând trăi chiar și 500 de ani. Are un schelet calcaros care, după moarte, se așează pe fundul mărilor. Iar astfel de colonii depuse în straturi successive formează recifurile de corali, adevărate spectacole ale naturii.

Coralul se extrage din apele mărilor și oceanelor, cele mai îndrăgite specii fiind cele roșii. Acestea sunt  formate în Marea Mediterană. Îndrăgite sunt și speciile de coral în nuanțe rozalii formate în Oceanul Pacific. Cele mai întâlnite culori ale coralului sunt cele de nuanțe roșiatice, apoi ar fi cele albe, însă spectrul de culori poate fi completat cu nuațe roz, galben-maroniu, albastru sau verzui.

Coralul este apreciat încă dinaintea romanilor. Aceștia din urmă fiind cei care i-au dat o importanță deosebită. Era considerat aurul roșu. L-au întrebuințat ca obiect de decor, talisman, bijuterii, medicament sau chiar monedă de schimb. Primele podoabe de coral au fos identificate chiar și în pesteri neolitice.

De altfel, obiecte și bijuterii de coral au fost găsite în situri arheologice de pe mai toate continentele, fapt care ne îndreptățește să credem că a fost din totdeauna una dintre cele mai apreciate materii create de natură și desăvârșite de mâna umană în forme dintre cele mai spectaculoase. Din China până în Afica, din Oceania în Americi și Europa.

Coralul – specie protejată

Și, conform vorbei: “unde pune omul mâna, își ia Dumnezeu mila”, poluarea apelor mărilor și oceanelor, precum și încălzirea globală au dus la distrugerea a numeroase colonii de corali. Astfel, astăzi, din raționamente de protejare a naturii, exploatările de coral sunt interzise în numeroase zone., ori sunt limitate la cantități care să asigure echilibrul ecosistemelor marine. Între acestea se găsesc recifurile de corali din jurul Australiei ori cele din jurul insulelor arhipelagului Hawaii.

Stocurile de coral existente astăzi pe piață sunt rare și, de cele mai multe ori, provin din exploatări care au avut loc în urmă cu foarte mult timp. Cea mai mare pare a coralului aflat astăzi pe piață sunt, de fapt, tot materii organice, însă provin de la plante marine calcifiate, bambus de mare. Culoarea cojii acestei plante este de cele mai multe ori roșie, însă există numeroase alte variante cromatice.

Astfel de coral utilizăm în realizarea cerceilor MOSV. Este provenit din surse etice, care respectă practicile internaționale.